ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/07/2013

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

 

САРАЈЕВО, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама БиХ, чији је циљ унапређење ефикасности поступка јавних набавки.

 


Претходно су посланици усвојили да овај законски акт, чији је предлагач Савјет министара БиХ, буде разматран по хитном постпуку.

С циљем унапређења рада Канцеларије за разматрање жалби, уводе се двије испоставе са сједиштем у Бањалуци и Мостару, како би Канцеларија брже и ефикасније рјешавала жалбе.

На тај начин била би повећана ефикасност рада уговорних органа који сада, због неефикасности Канцеларије, у току једне буџетске године нису у могућности одабрати добављача и утрошити средства планирана у буџету, због чега реализација неких пројеката касни и по неколико година.

Плаћањем такси за подношење жалбе у износима сразмјерним вриједностима набавки, које су веће од тренутно прописаних, смањиће се број неоснованих жалби и истовремено ће се понуђачима с основаним жалбама омогућити њихово брже рјешавање, а повратом уплаћеног новца желе се заштитити основани подносиоци жалбе.

Висина такси износи од 500 КМ до 25.000 КМ, сразмјерно вриједности набавке.

Увођење оваквих такси у сусједним земљама допринијело је ефикаснијем и бржем провођењу поступака јавних набавки, бржој реализацији планираних инвестиција, већој ангажованости добављача, а самим тим и укупном економском развоју.

Савјет министара обавезао се да настави разговоре са представницима Европске комисије, како би се дошло до цјеловитог рјешења којим ће се додатно унаприједити ситуација у овој области.

Овај законски акт дио је Споразума о програмској и пројектној сарадњи у законодавној и извршној власти у БиХ између СНСД-а и СДП-а који би требало да "обезбиједи ефикаснију процедуру и додјелу уговора о јавним набавкама у складу са европским стандардима, уз увећавање административне таксе у процесу жалби да би биле спријечене манипулације фиктивним жалбама".

У првом читању је усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ ради његовог усклађивања са међународним стандардима и препорукама Савјета Европе.

Приједлогом закона дефинисана је обавеза завода или других институција у којим се извршавају мјере притвора или издржавају кривичне санкције да достављају мјесечне и периодичне извјештаје Министарству правде, како би била унапријеђена међусобна сарадња, побољшано информисање и прикупљање релевантних података о броју притвореника и затвореника, остваривање загарантованих права, кориштење погодности, те дисциплинским процедурама и другим важним питањима у овој области.

Измјенама и допунама Закона које ће Министарство правде упутити у парламентарну процедуру уводи се специјализована стручна обука за одређени број заводских службеника који ће радити са страним затвореницима, с циљем бољег разумијевања и пружања помоћи за успјешније рјешавање њихових проблема.

Није прихваћен приједлог замјеника предсједавајућег Представничког дома Милорада Живковића да овај законски акт буде одмах усвојен и у другом читању.

Посланици су усвојили закључак да расправа о Извјештају о раду Савјета министара за 2012. годину буде одгођена за неку од наредних сједница Представничког дома и затражили да тој сједници присуствују чланови Савјета министара БиХ.

Поново је одгођена и расправа о Извјештају о раду Тужилаштва БиХ у прошлој години због неприсуства сједници главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Усвојени су годишњи извјештај и финансијски извјештај Централне банке за 2012. годину, као и извјештај о раду канцеларије за разматрање жалби БиХ у прошлој години.

Усвојени су и извјештаји о стању радиационе и нуклеарне безбједности за 2012. годину, о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у 2012. години, те о заштити личних података у БиХ за прошлу годину.

Није прихваћен приједлог резолуције о осуди злочина геноцида у Сребреници, чији су предлагачи посланици Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић и Бериз Белкић.

Прихваћена је иницијатива посланика Зијада Јагодића којом би било омогућено грађанима БиХ да прате сједнице Представничког дома.

Изабрана је истражна комисија Представничког дома за утврђивање евентуалних неправилности и злоупотреба и стања у Управи за индиректно опорезивање БиХ, те приједлог Живковићевог закључка да Парламентарна скупштина БиХ тражи од Тужилаштва БиХ и Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се писаним путем одреде према коресподенцији коју је водио надлежни тужилац према Представничком дому у вези са непровођењем одлука Уставног суда БиХ.

Наредна сједница заказана је за 18. јули.