ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/02/2014

ТУЖБА ПРОТИВ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД ЖЕНАМА

 

Имамо свједочења жена са подручја Зворника о злочинима над Српкињама које су силоване у подрумима у Церској, Новој Касаби, Сребреници, као и о женама које су губиле бебе од батина и мучења, наглашава Божица Живковић - Рајилић, предсједник Удружење жена жртава рата Српске...

 

Разговарао : Миломир САВИЋ

БАЊАЛУКА, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Удружење жена жртава рата Републике Српске намјерава да тужи Федерацију БиХ због злочина које су у логорима над женама починили припадници тзв. Армије БиХ и ХВО-а.

Предсједник овог удружења Божица Живковић - Рајилић наводи да Удружење нема тренутно новца за појединачне и колективне тужбе и адвокате, па апелује на институције Српске да им дају институционалну, стручну и финансијску помоћ.

"Дошли смо до спискова жена за размјену, од којих се само на једном налази 50 жена и више од 100 /мале/ дјеце. На подручју Брода, код својих кућа, 45 жена је претходно силовано, а затим измасакрирано" - истиче Живковићева у интревјуу Срни.

Она наводи да Удружење располаже фотографијама оружја којим су жене мучене, као и наредбом која свједочи о привођењу жена именом и презименом за потребе Хрватске војске од 18.00 часова навече до ујутро, те да је, ако се нека жена буде противила, била дозвољена употреба силе.

Удружење располаже и видео-снимцима и радио-материјалом свједочења жена са подручја Јајца, Вакуфа, Бугојна, које су у колони биле рањене, док су им дјецу убијали.

"Имамо свједочења жена са подручја Зворника о злочинима над Српкињама које су силоване у подрумима у Церској, Новој Касаби, Сребреници, као и о женама које су губиле бебе од батина и мучења2, наглашава Живковићева.

Удружење тражи од надлежних министарстава Републике Српске да пруже нову шансу овим женама које нису оствариле статус цивилне жртве рата.

"Тражимо од Министарства здравља Републике Српске да Служба менталног здравља омогући психолошку помоћ женама жртвама рата да би отклониле баријере и јавно могле да говоре о злочинима који су над њима вршени", истиче Живковићева.

Према њеним ријечима, већина ових жена налази се у врло тешком психичком стању, као и у стању социјалне потребе, јер не могу саме да се лијече и издржавају.

Живковићева наводи да је ово једино самостално удружење жена у Српској, а броји око 200 чланова - жена које су за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата прошле кроз 600 логора и затвора у Федерацији БиХ.

"Ове жене преживјеле су најстрашније облике тортуре и насиља од припадника тзв. Армије БиХ и ХВО-а: вријеђања, психичко и физичко злостављање, премлаћивање и силовање", наглашава она.

"Жеља нам је да злочинци буду изведени пред лице правде и драстично кажњени за све што су нам учинили, а не да се данас слободно крећу БиХ и смију нам се у лице, као да се ништа није догодило" - наводи Живковићева за Срну.

Она упозорава да ће, уколико стање остане непромијењено, изгледати као да су жене биле "дозвољена мета" за иживљавање, као што је њој на дан размјене речено: "Не треба ти посебна кривица - Српкиња си!"

Удружење жртава рата Републике Српске основано је 2012. године у Броду, а Оснивачку скупштину подржало је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске, док је организациону подршку дала Републичка организација породица погинулих и несталих.

Живковићева каже да је ово удружење, чије је сједиште у Градишци, до сада остварило сарадњу са свим важнијим институцијама Републике Српске које се баве овом проблематиком, као и са невладиним организацијама.

Жене из Удружења присутне су на свим важнијим скуповима на које позивају представнике жртава рата из оба ентитета, а разговарале су и са предсједником и главним тужиоцем Хашког трибунала.