ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/04/2014

ЖИВОТ У ДРУГОЈ ДРЖАВИ

 

Успостављене нове косовске општине умјесто српских, и у њима се примјењују искључиво закони самопроглашеног Косова... Судови самопроглашеног Косова биће интегрисани на сјеверу... На изборе само са личном картом Косова...Новац од царина и ПДВ-а иде у буџет приштинских власти

 


Пише: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШТИНА, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Годину дана након бриселског документа, од толико најављиваног формирања заједнице српских општина нема ништа, у српским општинама на сјеверу важе закони самопроглашеног Косова, а инститиције које су радиле према законима Србије - нестају.

У Бриселу је потписан споразум Беграда и Приштине о нормализацији односа - стране су се обавезале да уз мониторинг ЕУ успоставе контуре институција које ће значити смиривање нетрпељивости и обострано разумијевање.

Срби су уклонили барикаде којима су, у садејству са бившим званичницима Београда, настојали да спријече ширење самопроглашених косовских институција на простору четири општине на сјеверу Косова.

Одавно су успостављени царински пунктови на прелазима Јариње и Брњак. Царине, акцизе и ПДВ, упркос тадашњим обећањима званичника у Беграда да ће се сливати у посебан фонд намијењен развоју сјевера Косова, уплаћују се у буџет Косова.

Умјесто српских полицајаца и цариника на прелазима, контролу путника, робе и саобраћаја обављају лица у униформама косовске полицијске службе и царине под надзором службеника Еулекса.

Срби су, под притисцима, прихватили и одазвали се на косовске изборе. Успостављене су нове косовске општине умјесто српских и у њима се примјењују искључиво закони самопроглашеног Косова.

Српске институције које су радиле по законима Србије - нестају. Умјесто предсједника изабраних на изборима које је расписала Народна скупштина Србије, функције су преузела привремена вијећа са смањеним надлежностима. У њиховој надлежности остале су додјеле једнократне новчане помоћи, углавном до 300 евра.

Послије локалних избора, које је расписала предсједник самопроглашеног Косова Атифете Јахјага, утапање српских у косовске институције је настављено.

Скупштине општина са већинским српским становништвом, њих десет, морале су да промијене статуте и да их усклађују са законима самопроглашеног Косова. У супротном, министарство локалне администрације из Приштине пријетило је смјенама и увођењем привремених мјера.

Учинак бриселског споразума је и гашење одјељења МУП-а Србије на сјеверу Косова и пензионисање дојучерашњих чувара јавног реда имира на подручју општина Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и Косовска Митровица.

Умјесто њих, о безбједности Срба стара се Косовска полицијска служба и обични полицајци, али у случају било каквог инцидента специјалци КПС "РОСУ” јединица одмах су спремни да реагују.

У наредних мјесец дана судови самопроглашеног Косова биће интегрисани на сјеверу Косова и у њима ће, како се очекује, радити они Срби који су у посљедњих неколико година изучавали знање и праксу по косовских судовима јужно од Ибра.

Из Приштине најављују формирање Војске Косова. Косовске безбједносне снаге послије обуке под надзором стручњака НАTО-а оспособљене су, ако је судити по званичном налазу Ревизорске комисије Алијансе, да постану самостална војска спремна да се носи са изазовима безбједности границе самопроглашеног Косова.

Учинак бриселског споразума је и став већине албанских посланика да угасе десет резервисаних посланичких мјеста намијењених Србима. Срби ће морати да се задовоље са преосталих десет гарантованих посланичких мјеста.

Право гласа убудуће ће имати, као што је то било на прошлогодишњим локалним изборима, само они Срби који су уписани у централни регистар Косова или су подигли увјерења о држављанству и личне карте самопроглашеног Косова.

Међународни фактори, перући савјест пред ноторном истином о трговини органима коју је предводила терористичка ОВК, а о којој је говорио Дик Марти, извјестилац Парламентарне скупштине Савјета Европе, изнудиће формирање трибунала.

Суд ће судити према законима самопроглашеног Косова. Саслушање свједока и извођење доказа биће обављано, вјероватно, у Хагу, али ће дјеловодни број пресуда бити стављан у Приштини.

Јасно је да је садашња елита косовских Албанаца "истрошена" и да њихови западни савезници, а поготово САД, настоје да доведу људе који ће се обрачунати са својим сународницима који су чинили тешке злочине.

На тај начин међународни фактори и Приштина "очистиће руке" за неке од бројних и до сада несанкционисаних злочина почињених над косовско-метохијским Србима и нелојалним Албанцима.

То је мали и једини добитак у односу на чињеницу да су Срби, рачунајући и донедавно слободни сјевер, сада само становници самопроглашеног Косова, да су насилно изведени из своје државе Србије и да је судбина Срба са Косова постала тек једна од смјерница на потпуно неизвјесном путу евроинтеграција.