ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/06/2014

СТАНОВНИШТВУ НАЈПОТРЕБНИЈА ХРАНА

 

Помоћ ће бити потребна још дуго времена, посебно када је ријеч о становништву Добоја, Шамца, Бијељине, Шековића, Братунца, Жабара, али и осталих, условно речено, мањих мјеста, наводи генерални серетар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић.

 

Разговарала: Дубравка БЛАГОЈЕВИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 21. ЈУНА /СРНА/ - Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић истиче да је ставновништву са подручја које је било угрожено поплавама и клизиштима тренутно најпотребнија храна, које на залихама ове организације има још за наредних седам до осам дана.

"Уколико не буде пристизала помоћ у прехрамбеним производима, мораћемо да се сналазимо на друге начине. Због тога апелујемо да нам људи и организације наставе помагати“, наводи Михајловић за Срну.

Он напомиње да су потребни и кућни апарати, као и лежајеви, односно све што је неопходно за нормалан живот.

"Помоћ ће бити потребна још дуго времена, посебно када је ријеч о становништву Добоја, Шамца, Бијељине, Шековића, Братунца, Жабара, али и осталих, условно речено, мањих мјеста", наглашава Михајловић.

Према његовим ријечима, од почетка катастрофалних поплава до је сада у БиХ ушло више од 1.000 камиона, односно више од 3.000 тона хумантарне помоћи - хране, средстава за хигијену, флаширане воде, исушивача, пумпи...

Михајловић каже да се на рачуну Црвеног крста Српске тренутно налази око 380.000 КМ.

"То су значајна средства који су људи уплаћивали за помоћ угроженом становништву. Новац ћемо трошити намјенски за ствари које ће помоћи људима да се врате у нормалан живот", наводи он.

Црвени крст је угроженима одмах на почетку кризе ставио на располагање све што је имао на залихама и ангажовао комплетно људство.

"Позвали смо своје јединице, екипе, волонтере.. тако да се на цијелој територији укључило 57 општинских организација и шест градских, као и централа која се налази на Палама.

Дјеловали смо у свим штабовима гдје смо били ангажовани, првенствено на прикупљању и расподјели помоћи", наглашава Михајловић.

Наводећи да је прва фаза била спашавање људских живота и добара, Михајловић појашњава да је у другој фази требало обезбиједити, храну, хигијену, медицинска средства.

"Све смо то радили у сарадњи са локалним заједницама, Владом Српске, министарствима, Цивилном заштитом, Робним резервама..., а све извјештаје о хуманитарној помоћи достављали смо Кризном штабу и Влади", наводи он.

Михајловић се захвалио за велику помоћ Међународној федерацији Црвеног крста, као и организацијама из многих других земаља.