ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/06/2014

СТАРТОВАЛА БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА "САРАЈЕВО ГРАН ПРИ"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 22. ЈУНА /СРНА/ - Бициклистичка трка, коју су организовали градови Источно Сарајево и федерално Сарајево, стартовала је данас испред зграде Административног центра града Источно Сарајево.

 


Послије пређене дионице дуге 128 километара, трка ће бити завршена на Мариндвору.

Осим домаћина градоначелника Источног Сарајева Ненада Самарџије, почетку трке присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и градоначелник федералног Сарајева Иво Комшић.

Самарџија је рекао да град Источно Сарајево од почетка подржава ову манифестацију коју доживљава као поруку мира и сарадње и најавио организацију Зимске олимпијаде младих 2017. године као сљедећи заједнички велики пројекат два града.

Он је изразио задовољство чињеницом што је град Источно Сарајево један од организатора ове трке као престижне спортске манифестације и на помоћи у њеној организацији захвалио је амбасадору Француске Ролану Жилу.

Комшић је изразио наду да ће, захваљујући помоћи француске Владе и ЕУ, ова трка постати традицинонална, док је Изетбеговић рекао да данашњи догађај симболизује повезивање два града.

"Сарајево Гран при" организован је под покровитељством Међународне бициклистичке федерације /УЦИ/, уз активну подршку "Тур де Франса".

Трка је уврштена у календар УЦИ-а, а окупила је око 120 такмичара из 25 земаља свијета, као и око 1.500 бициклиста рекреативаца, који ће превести дионицу од Лукавице до Вилсоновог шеталишта у Сарајеву.

У сарадњи с Бициклистичким савезом Балкана трка ће представљати и Балканско првенство за 2014. годину.

Званични старт трке био је у Вогошћи, нешто послије 11.00 часова, одакле ће се бициклисти кретати аутопутем према Илијашу, затим преко Хаџића, Игмана и Лукавице. Крај трке се послије пет кругова по сарајавским улицама очекује на циљу на Мариндвору око 15.00 часова.