ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/06/2014

СЛУЖЕНА МОЛИТВА ЗА ВИДОВДАНСКЕ ХЕРОЈЕ

 

САРАЈЕВО, 28. ЈУНА /СРНА/ - Чланови Удружења "Повратак Срба у Сарајево" и малобројни сарајевски Срби присуствовали су данас молитви за чланове "Младе Босне", чији су посмртни остаци сахрањени у православној капели на гробљу "Свети арханђели Георгије и Гаврило" у Сарајеву.

 


Молитву за душе Гаврила Принципа и још 10 видовданских хероја служили су свештеници Српске православне цркве, након чега су положени вијенци и цвијеће.

Предсједник Удружења Миливоје Чаваркапа истакао је да су припадници "Младе Босне" имали један циљ, а то је ослобођење од аустроугарског окупатора.

"Историју данас свако мијења. Међутим, познати судија и истражилац Лео Фефер је још 1938. године објавио књигу у којој је навео да за рат који је припремала Аустро-Угарска на Србију нису криви припадници `Младе Босне`, те да је тадашња власт Србије чак спречавала њихово дјеловање у Београду", рекао је Чаваркапа.

Мирко Тодоровић из Вогошће рекао је новинарима да је његов долазак пред капелу видовданским херојима знак протеста због "којекаквих игара" о самом чину убиства Франца Фердинанда.

"Гаврило Принцип је херој БиХ, па и бивше Југославије. Човјека који је живот дао за ослобођење данас пореде са којекаквим терористима који нису заслужили ни име да им се спомене", изјавио је Тодоровић.

Рајко Варешић истакао је да је Видовдан велики празник јер је на данашњи дан прије 100 година убијен "злотвор". "Убијен је окупатор који је дошао у моју земљу да је црпи и израбљује, да уништава мој језик и вјеру. Зато је ово за мене велики дан", рекао је Варешић.

Мелентије Вишковић каже да је и он дошао да обиљежи дан борбе српског народа против аустроугарске тираније. "Нажалост, осим нас ријетких Срба, мало ко посвећује пажњу овој капели и ономе шта она за нас представља", навео је Вишковић.

Посмртни остаци видовданских хероја сакупљени су по затворима земаља бивше монархије Аустро-Угарске у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. године сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву.

Капела посвећена видовданским херојима отворена је послије 19 година.

Капелу је, по налогу патријаршије Православне цркве у Сарајеву, пројектовао српски архитекта и пилот-добровољац из Првог свјетског рата Александар Дероко.

На улазном порталу капеле исписана су имена Гаврила Принципа, Богдана Жерајића, Недељка Чабриновића, Данила Илића, Трифка Грабежа, Недељка Чубриловића, Михајла-Мишка Јовановића, Митра Керовића, Неђе Керовића, Јакова Миловића и Марка Перина.

Ту су и стихови црногорског пјесника Петра Другог Петровића Његоша: "Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити".