ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво04/01/2015

ПРВА ЛИТУРГИЈА У НОВОЈ ЦРКВИ У ДУГОМ ПОЉУ

 

СРЕБРЕНИЦА, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - У новоизграђеној цркви Вазнесења Господњег у Дугом Пољу, код Сребренице, данас је у присуству великог броја вјерника служена прва света литургија.

 


Због доласка великог броја Срба из околних села црква није могла да прими све вјернике, па су многи литургију, коју је служио протојереј сребренички Александар Млађеновић, пратили у црквеној порти.

Богослужењу су присуствовали мјештани оближњих села Жути Мост, Пећишта, Студенац, Дуго Поље те Бљечева и Загона у општини Братунац, који су годинама настојали да изграде цркву у близини мјеста живљења.

Црква Вазнесења Господњег изграђена је након многобројних опструкције локалне бошњачке власти, која није жељела да изда одобрење за градњу, иако су биле поднесене све потребне сагласности и потврде.

Бошњачка удружења проистекла из рата била су најбучнија у захтјевима да се не дозволи изградња ове цркве, а у томе су их безуспјешно подржавали и неки представници међународне заједнице и амбасадори неких западних земаља у БиХ.

"Својим прилозима и радом на изградњи овог светог храма, масовним присуством освјештању његових темеља и звона, које је, 14. септембра 2014. године обавио епископ зворничко-тузлански Хризостом и данашњим присуством светој литургији и примању свете тајне причешћа, мјештани Дугог Поља и околине су показали да је изградња цркве била оправдана за испољавање њихових вјерских осјећања", рекао је свештеник Млађеновић.

Он је позвао вјернике да и убудуће масовно долазе на литургије у ову богомољу и да помогну њено коначно уређење и опремање.

Након трогодишње градње, која је због опструкције више пута прекидана и настављана, црква је изграђена уз одобрење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.