ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/04/2016

ДА ТУЖИЛАШТВО БиХ РАЗМОТРИ ПРЕСУДУ И УЗМЕ У ОБЗИР НОВЕ ОКОЛНОСТИ

 

БЕОГРАД, 11. МАРТА /СРНА/ - Истраживачки центар за одбрану и безбедност из Београда позвао је Тужилаштво БиХ да опет размотри пресуду генералу Војске Републике Српске /ВРС/ Новаку Ђукићу за догађај на Тузланској капији од 25. маја 1995. године за који је осуђен на 20 година затвора, усљед појављивања нових доказа који могу знатно утицати на саму пресуду.

 


У саопштењу Центра наведено је да је симулација догађаја на реплици трга Капија у Тузли рађена на Техничком опитном Центру у Никинцима у присуству домаћих и страних експерата из Израела, Француске и Чешке, те да добијени резултати оспоравају налазе вјештака Берка Зечевића и отварају нова питања.

"На основу мишљења домаћих, као и експерата из Чешке, Израела, Француске, те експеримената на полигону Никинци, Истраживачки центар је покренуо пројекат назван `Науком против злочина`, како би јавности показао доказни материјал и тиме довео у питање вештачење Берка Зечевића, који је био главни вештак на суђењу генералу", прецизирано је из Центра.

У саопштењу се констатује да правосудни систем БиХ, очигледно, има недостатака, нарочито у вјештачењу Берка Зечевића.

"Стога, овим путем апелујемо да се размотре праве околности до којих је дошло на Тузланској капији као и вештачење др Зечевића како би се утврдио бољи правни систем и показала права истина како народу, тако и породицама страдалих жртава", неведено је у саопштењу.

Указано је да је Берко Зечевић широј јавности познат као вјештак у случајевима "Маркале 1" и "Маркале 2".