ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/04/2016

ИЗЛОЖБА О СTРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА У ЗЕМУНУ 1942. ГОДИНЕ

 

ДОБОЈ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - У Јеврејском културном центру Добој представљена је изложба "Нестали у Холокаусту- Земун", која говори о страдању Јевреја у Земуну у Другом свјетском рату.

 


Секретар Јеврејске општине у Добоју Дарио Атијас каже да је ријеч о гостујућој поставци изложеној у вријеме када се поново појављују снаге у окружењу и Европи које настоје релативизовати логор смрти Јасеновац и страдање Јевреја.

Према његовим ријечима, изложба је првенствено намијењена младим људима да науче истините животне приче које се трагично завршавају у Другом свјетском рату.

Атијас је навео да је изложба увод у званичну церемонију у Доњој Градини гдје су страдали Срби, Јевреји и Роми.

Предсједник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел рекао је да су представљена 24 изложбена паноа на којима је приказан живот од првих насељавања 1739. до 1942. када су земунски Јевреји одведени у логор Јасеновац, а жене и дјеца у Стару Градишку.

Фогел је указао да поставка на прави начин одсликава злочине почињене у Независној Држави Хрватској /НДХ/ током Другог свјетског рата.

Он је навео да је изложба наставак књиге његовог оца Данила Фогела о историјату јеврејске заједнице са фотографијама уочи страдања Јевреја из Земуна.

Синоћној изложби у Добоју присутвовао је и епископ зворничко-тузлански Хризостом.