ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/05/2016

ЗАВРШЕН КУРС ПЛАСТИЧНЕ, РЕКОНСТРУКТИВНЕ И ЕСТЕТСКЕ ХИРУРГИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 30. МАЈА /СРНА/ - У Бањалуци је успјешно завршен међународни курс из области пластичне, реконструктивне и естетске хирургије, у оквиру којег су током викенда успјешно изведене и три операције, саопштено је из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

 


Помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ-а Републике Српске Слободан Хајдер указао је на велики едукативни значај сарадње америчких и домаћих универзитета и здравствених установа, која ће омогућити оспособљавање квалитетног кадра који ће овакве сложене захвате у будућности обављати самостално.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а Републике Српске Никола Барош истакао је важност чињенице да је у Српској у фази израде такозвани мастер план који ће омогућити мултидисциплинарни приступ у збрињавању урођених аномалија, посебно код дјеце, што подразумијева сарадњу педијатара, дјечијих хирурга, ортодоната, те максилофацијалних и пластично-реконструктивних хирурга.

Барош је захвалио америчким колегама што су издвојили вријеме свог годишњег одмора како би домаћим љекарима пренијели своја знања и вјештине, те похвалио тим љекара и медицинских сестара УКЦ-а који су беспријекорно обавили свој посао.

Шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије у Општој болници у Масачусетсу Бранко Бојовић, хирург који је са својим тимом прије неколико година обавио једну од најкомплекснијих трансплантација лица у свијету, похвалио је знање кадра УКЦ-а и изразио задовољство због добре опремљености центра.

Бојовић, који је иницијатор сарадње са америчким и домаћим универзитетима и здравственим установама, нагласио је да ће од изузетне важности бити и наставак сарадње планиране за јесен, када ће други тим љекара са Универзитета Џонс Хопкинс да борави у УКЦ-у Српске.

Бојовић, који је трећи пут у Републици Српској, изразио је задовољство што има прилику да заједно са својим ментором Ричардом Редетом пренесе своје искуство и вјештине колегама у Републици Српској.

Ричард Џејмс Редет, један од највећих свјетских стручњака из области урођених аномалија и реконструктивне хирургије лица са Џонс Хопкинс Универзитета из Балтимора, који годишње уради од 600-650 сложених оперативних захвата овог типа, изразио је задовољство постигнутим резултатима извршених захвата у УКЦ-у Српске, те демонстрираним вјештинама домаћих љекара.

Он је указао на значај извођења ових оперативних захвата који првенствено имају за циљ враћање пацијената у нормалне токове живота.

Хирурзи из САД су у петак, 27. маја, одржали предавања на Медицинском факултету у Бањалуци и у Културном центру Бански двор о трансплантацији лица, реконструктивној микрохирургији, реконструктивној хирургији урођених аномалија, те естетској хирургији лица, а окупила су велики број љекара специјалиста и специјализаната, како из Српске, тако и из региона.

У суботу, 28. маја, у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а Републике Српске амерички хирурзи заједно са домаћим љекарима успјешно су обавили три оперативна захвата - корекцију расцјепа секундарног непца, корекцију усне након операције примарног непца урађене раније и корекцију асиметрије лица.

Операције су трајале између два и два и по часа, а ријеч је о пацијентима доби 11 мјесеци, три године и 18 година. Примарни циљ ових захвата јесте функционалност односно враћање функције нормалног сисања, нормалног узимања хране и течности и елиминација деформитета на лицу.

За вријеме трајања хируршких захвата у УКЦ-у Српске, у амфитетару Медицинског факултета у Бањалуци, љекари и студенти имали су прилику да путем видео-линка прате уживо оперативни програм током којег су им амерички стручњаци и домаћи љекари објашњавали сваки детаљ оперативних захвата.

Долазак америчких хирурга резултат је потписаног Споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс из Мериленда, као и залагања Бојовића и Дрине Властелић Рајић из канцеларије Републике Српске у САД који су иницијатори ове сарадње.

"Овај споразум, који је од изузетног значаја за здравствени систем Републике Српске, омогућиће и одлазак љекара из Српске на едукацију из области пластичне и реконструктивне хирургије у САД", саопштено је из УКЦ-а.