ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/02/2017

МАРКО ИЗМЕЂУ ЉУБАВНЕ И САТИРИЧНЕ ПОЕЗИЈЕ

 

СРЕБРЕНИЦА, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Сребренички пјесник Марко Миловановић награђен је за најљепшу пјесму на конкурсу љубавне поезије, који, поводом Дана заљубљених - 14. фебруара, организује Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града.

 


На истом конкурсу прошле године Миловановић /29/ награђен је за најоригиналнију пјесму.

Осим ових, он је добитник још мноштва награда на пјесничким конкурсима и фестивалима у земљама региона.

Марко је писао поезију још у основној и средњој школи, што се наставило у још већем обиму током студентских дана на Палама, гдје је завршио Економски факултет.

Миловановић сматра да економија и поезија имају исти циљ - а то је задовољавање потреба.

"Економија тражи равнотежу између понуде и потражње и стварање профита за материјално задовољавање, а у поезији, кроз њену неопипљивост и свеобухватност, добијамо услуге медицине - задовољење душе или духовно задовољство", појашњава пјесник.

Марко пише већ дуго и створио је богат пјеснички опус, а није објављивао до 2014. године. Од тада учествује на пјесничким конкурсима и фестивалима и скоро редовно бива награђиван.

Најдраже му је учешће у финалу највећег пјесничког фестивала за младе на простору екс-Југославије - у Врбасу, као и у финалу 54. Фестивала културе младих Србије у Књажевцу.

Као финалиста пјесничког фестивала у Врбасу заступљен је у заједничкој збирци љубавне поезије "Изломљено срце" у издању београдске "Граматике".

Добитник је шест награда "Сцене свих креативних" из Новог Сада.

На манифестацији "Пјесничка ријеч на извору Пиве" у Плужинама освојио је прву награду "Спасоје Паја Благојевић", што подразумијева да ће организатори финансирати штампање његове прве књиге поезије, која ће бити представљена на овогодишњој манифестацији.

Збирка симболичног наслова "Очи домских ноћи" садржи 60 пјесама, од којих је већина настала у паљанском студентском дому, док је пјесник студирао економију.

И тако, док ради на одређено вријеме као економиста, слободно вријеме користи за писање поезије, а у посљедњем периоду су то све више сатиричне теме.