ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/03/2017

ПАРЛАМЕНТАРЦИ НЕ БРИНУ ЗБОГ ПРИЈЕТЊИ УКРАЈИНЕ

 

КРИМ, 20. МАРТА /СРНА/ - Европарламентарци и политичари из других земаља који бораве у посјети Криму не боје се санкција Кијева и наводе да у Украјину ионако не планирају да путују.

 


У делегацији су посланици Европског парламента, те политичари из земаља ЕУ, као и Србије, Киргистана и Бразила.

Они учествују на међународној конференцији "Стогодишњица револуције у Русији и савремени социјализам", коју организује странка Праведна Русија.

У састав делегације првобитно је било уврштено и неколико парламентараца из Украјине, Летоније и Литваније, међутим, они се нису појавили на Криму.

Секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Александар Tурчинов запријетио је да ће против политичара из европских и других земаља бити уведене санкције и покренут кривични поступак због посјете Криму.

Посланик чешког парламента Јарослав Голик наводи да је "таква реакција Кијева била очекивана".

Голик истиче да је стигао како би разговарао са грађанима на улицама Јалте.

Људе је питао како се осјећају послије референдума из 2014. године и добио махом исти одговор - да им је сад "далеко боље и да су срећнији".

Члан Странке независности Британије Најџел Сасман вјерује да најављене санкције Кијева показују праву суштину данашње Украјине.

"Како бих другачије могао знати шта се, заправо, догађа на Криму, када не бих био овдје", пита Сасман.

Крим су више пута посјетили страни парламентарци, а међу њима је била и делегација посланика и сенатора из Француске на челу са послаником Националне скупштине Tјеријем Маријанијем, преноси "Руска реч".