ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/03/2017

"ИНДИПЕНДЕНТ": ВРУЋЕ ОКО УКРАЈИНЕ, БЛИСКОГ ИСТОКА И АЗИЈЕ

 

ЛОНДОН, 20. МАРТА /СРНА/ - У овом вијеку постоји опасност од три кључна сукоба који могу да доведу до свјетског рата - украјински проблем, блискоисточни сукоб са учешћем терориста и тензије између САД и Кине, наводи британски "Индипендент".

 


Часопис "Тајм" писао је много о почетку другог "Хладног рата" 2014. године, након руског одговора на кризу у Украјини и референдума на Криму. Тај лист се, прије тога, правио да не примјећује кршења међународног права која су чиниле САД, попут агресије на Ирак.

Европски "Tинк-танк лидершип нетворк" објавио је извјештај о томе могу ли руске вјежбе са 80.000 припадника оружаних снага и НАTО војне игре са 15.000 војника довести до рата.

Обје вјежбе су показале да свака страна тренира тако да пази које су способности оне супротне, те да, највјероватније, има на уму ратне планове.

Иако портпароли војски инсистирају да се ове операције врше против "хипотетичких противника", природа и величина указују на супротно. Русија се припрема за сукоб са НАTО-ом, док се НАTО припрема за могућу конфронтацију са Русијом.

САД су размјестиле у Пољској највише војника од завршетка "Хладног рата". Најавиле су и слање трупа у друге источноевропске државе - Естонију, Бугарску и Румунију.

Русија је, с друге стране, поставила пројектиле који могу носити нуклеарне бојеве главе "Искандер-М" у Калињинград.

Друга запаљива дестинација је Блиски исток. Пензионисани амерички генерал Весли Кларк открио је да је након 2001. године Пентагон направио планове за напад на седам држава.

Дошло је до западних интервенција у Ираку, Сирији, Либији, Авганистану, Пакистану, Сомалији и Јемену. Службени разлог био је тероризам, али намјера је била да се постигне економска и војна доминација у том региону, наводи "Индипендент".

Бројни критичари наводе да је рат у Ираку, у ствари, почео због отварања државних средстава глобалном капиталу. Само реконструкција Ирака донијела је 100 милијарди долара америчкој економији. У међувремену је Ирак из секуларне диктатуре претворен у уточиште џихадиста.

Tерористички напади у Европи демонстрирали су потешкоће у спречавању преливања посљедица оваквих политика. Још у деведесетим годинама прошлог вијека Семјуел Хантингтон дао је нека предвиђања о сукобу цивилизација, која сад изгледају потпуно стварно.

Треће потенцијално жариште је Азија. За вријеме Обамине администрације Пентагон се све више окретао том континенту - циљ је био да 60 одсто свих морнаричких база буде на том подручју.

САД су ојачале савезе са Јапаном и другим далекоисточним партнерима како би "ограничиле" Кину. САД су подстицале "Tранспацифичко партнерство" - велики трговачки договор који је намјерно искључивао Кину.

Посљедњих година расту тензије између Кине и Јапана. А дошло је и до пораста војна напетости између Кине и САД, које тренутну постављају пројектиле у Јужној Кореји, након чега је Кина упозорила на нову атомску трку у том подручју.

Нови амерички предсједник Доналд Трамп већ је најавио трговински рат са Кином.

Његов садашњи главни стратег Стиви Бенон изјавио је још прошле године да САД иду у рат у Јужном кинеском мору "за пет до десет година", те да "нема сумње у вези са тим".

Кина би економски могла да надмаши САД, али су САД још увијек војно без премца. Ова опасна несразмјера значи да ће САД користити војну силу како би себи гарантовале економску превласт, оцјењује "Индипендент".