ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура20/03/2017

У ПЕТАК ПОЧИЊУ "ЧУЧКОВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ"

 

ХАН ПИЈЕСАК, 20. МАРТА /СРНА/ - Манифестација "Чучкови књижевни сусрети" почеће у петак, 24. марта, најављено је из Народне билблиотеке "Бранко Чучак" Хан Пијесак.

 


Директор Народне библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да ће сусрети почети приредбом ученика Основне школе под називом "Мрсна перница", на којој ће гост бити и пјесникиња Слободанка Никшић.

Радуловићева је истакла да је током дводневне манифестације планирано девет сегмената из области књижености и позоришне културе, а посебно мјесто припада свечаном уручењу награде "Чучкова књига" Весни Ђукановић из Кикинде.

Она је најавила да ће "Слово о Чучку" ове године говорити књижевник Зоран Костић, а "Бесједу о нашем Бранку" књижевник Ненад Грујичић.

Након окупљања учесника манифестације у Народној библиотеци, у суботу, 25. марта, представници библиотеке, локалне заједнице, родбина и пријатељи положиће цвијеће на гроб Бранка Чучка на градском гробљу у 11.00 часова.

Ђурићева је рекла да ће у читаоници Народне библиотеке бити представљене књиге: роман "Владика, слава му и милост" књижевника Жељка Пржуља, збирка пјесама Горана Врачара под насловом "Исповест лудака" и награђена књига лауреата Весне Ђукановић "Радост жуте лубенице".

Позоришна представа "Терапија" у режији Белинде Божичковић и Душка Станивука биће одиграна у Дому културе у Хан Пијеску од 17.00 часова. У представи играју глумци Смиљана Маринковић и Бојан Колопић, у продукцији ДИС Позоришта, према мотиву из текста "Немреш побјећ од недеље", аутора Тене Штивичић.

У вечерњем дијелу деветих "Чучкових књижевних сусрета" у Дому културе, лауреата, госте и посјетиоце поздравиће начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић и директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Озренка Ђурић Радуловић.

О Чучку, његовом књижевном изразу и значају у књижевности, те о манифестацији говориће и књижевници Анђелко Јеремић, Миланко Боровчанин Ромсок, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Миленко Јевђевић, Слободанка Никшић и Валентина Тодоровић.

У умјетничком дијелу програма учествоваће глумци Бојан Колопић и Смиљана Маринковић и професор виолине Тијана Арнаутовић.

Организатор манифестације је Народна библиотека "Бранко Чучак", а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Скупштина општине Хан Пијесак.

Манифестација се девету годину организује у част књижевника Бранка Чучка, који је дјетињство и рану младост провео у Хан Пијеску.

Бранко Чучак рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је на Хан Пијеску.

Чучкова поезија уврштена је у више антологија, а његова књижевна дјела превођена су на више свјетских језика.