ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/04/2017

ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ О ТАЈНАМА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРЕ

 

ЗВОРНИК, 1. АПРИЛА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је вечерас у Зворнику да би васкршњим предавањима требало духовно да се обогатимо, а да би током поста требало да размишљамо о тајнама православне вјере, Српске православне цркве, о нама самима, посту и молитви.

 

Епископ Хризостом је у зворничком Дому омладине на предавању о теми "Тајна наше Цркве, наше вјере" рекао да је Црква, прије свега, богочовјечанска и саборна заједница светих који су крштени у име Оца, Сина и Светог духа, те да сматра неоправданим када неко каже да је црква институција.

Према његовим ријечима, управо та заједница почива на исповиједању и учењу, како би људи могли да се идентификују као хришћанска заједница свијета Господњег.

"Црква је богочовјечанска заједница која успоставља заједницу Бога, љубави и човјека. Зато је Господ дошао да, управо кроз себе, направи ту заједницу", рекао је епископ зворничко-тузлански.

Владика Хризостом истакао је да је Исус Христ након крштења на ријеци Јордан почео да се моли Богу, да пости, да трпи све кушње, након чега је почео да проповиједа говорећи – покајте се, измијените се.

"Захваљујући новом учењу, црква се развијала. Била је организована као заједница светих божијих људи, која се ширила Римском империјом, а Господ је казивао апостолима `Идите, учите све народе и крстите их у име Оца, Сина и Светог духа, као што сам ја крштен у ријеци Јордан`", навео је владика Хризостом.

Он је додао да је интересантно да ниједан апостол није крштен у ријеци Јордан, ни у једној ријеци, него су крштени Духом светим.

Говорећи да Црква почива на тајнама своје вјере, епископ Хризостом је нагласио да би свако појединачно требало да исповиједа вјеру, да не буде у "колективитету вјере", него да вјерује у лични доживљај јер се каже – Вјерујем у једнога Бога, Оца, Садржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

Предавање је организовала Светосавска омладинска заједница Зворник у сарадњи са мисијским фондом Епархије зворничко-тузланске.