ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/04/2017

НЕМА ЈАКЕ КУЛТУРЕ БЕЗ НОВЦА

 

Књижевник Берислав Благојевић, добитник награде Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у 2016. години, вјерује да још има довољно читалаца, али да је проблем - шта се чита

 


Разговарала: Слободанка КОСТАДИНОВИЋ

БРОД, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Берислав Благојевић, добитник награде Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у 2016. години, истиче да ентузијазам и волонтерство нису довољни за озбиљније домете у култури, уколико нема новца.

"Ко мисли да филхармонија или музеј могу да функционишу без новца, тај је крајње неозбиљан", наглашава Благојевић за Срну.

Привреда треба да има приоритет, али култура, такође, може да буде профитабилна, напомиње Благојевић, писац награђеног романа "Бумеранг", и оцјењује да је потреба промјена свијести.

"Ко тврди да се без новца могу остварити озбиљни резултати у култури или се шали или је безобразан", наводи Благојевић, истичући да се, на примјер, са скромним издацима може припремити позоришна представа, али не и комплетан репертоар.

"Штампање књиге данас није скупо, али ако нема добру техничку опрему, честиту насловницу, дистрибуцију и рекламу - завршиће на тавану аутора", каже Благојевић за Срну.

У награђеној књизи "Бумеранг" аутор је метафором означио процес сталног враћања на почетак - почињање од нуле, враћање у простор и вријеме, стално понављање истих грешака, повратак скрајнутим вриједностима - књигама, пријатељству, љубави.

Благојевић наводи да је за мале средине попут Брода, карактеристично "међувријеме", о чему, такође, говори у "Бумерангу".

"Сви ми на неки начин живимо то `међувријеме`, чекамо да се оконча путовање познато под називом `транзиција`, а за то вријеме пролазе животи, дјеца одрастају у том морално наказном амбијенту, у нездравој атмосфери чамотиње и сталне неизвјесности", прецизира Благојевић.

Он цитира мисао писца Воје Чолановића да је данас "лакше имати човека на савести, него на вечери" и каже како се често сјети те реченице.

Благојевић вјерује да још има довољно читалаца, међутим, сматра да је проблем - шта се чита.

"Присутно је много шунда, а медијским манипулацијама неке од тих књига су уведене у категорију озбиљне литературе", наглашава Благојевић, који сматра да стварање читалачких навика треба да иде из породице.

"Много књига сам прочитао захваљујући брату. Након породице, важну улогу имају и наставници", напомиње Благојевић, истичући да је имао срећу јер су му предавали професори који су га подстицали на читање и без њих би био ускраћен за неколико сјајних читалачких авантура.

Дјела Берислава Благојевића објављења су у многобројним часописима и преведена на македонски, пољски, италијански, шпански, њемачки, енглески, малтешки и јапански језик.

Благојевић је до сада објавио неколико значајних књига поезије и прозе: "Ламентација по Софронију", проза /2005/, "Требао сам бити ријеч", поезија /2005/, "Ја, револуционар", кратке приче /2010/, "Тиши од воде", роман /2013/, "Ми у магли", поезија /2015/, и "Бумеранг", роман /2016/.