ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/05/2017

У НЕДЈЕЉУ СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА ЈОШАНИЦЕ

 

ФОЧА, 15. МАЈА /СРНА/- У Горњој Јошаници код Фоче, у селу Хоџићи, у недјељу, 21. маја, уочи Љетног Никољдана, биће обиљежено 25 година од страдања 56 српских цивила, које су на Никољдан, 19. децембра 1992. године убили припадници такозване Армије БиХ.

 


Служење парастоса код споменика страдалим српским мјештанима Јошанице почеће у 12.00 часова.

Истог дана, општинска Организација породица погинулих, у оквиру "Мајског сјећања на јошаничко страдање", организоваће ходочасне јошаничке задушнице - поход од централног споменика у Фочи до споменика у Јошаници у част невино страдалих српских цивила.

Учесници ходочашћа кренуће у 7-30 часова из Фоче према 13 километара удаљеним Хоџићима у Горњој Јошаници, да би стигли на помен парастос у 12.00 часова.

Из Борачке организације Фоча, која је организатор обиљежавања страдања јошаничких Срба, напомињу да је ово најмасовније страдање српског живља у Горњем Подрињу, те да за овај злочин још нико није одговарао.

На Никољдан, прије 25 година, док су славили крсну славу, мјештане десетак јошаничких села, дјецу, жене и старце, припадници муслиманске војске из Горажда побили су на најмонструознији начин, одсијецањем дијелова тијела.

Сва села су спаљена, а најмлађе жртве били су двогодишња Данка Тановић, те брат и сестра - седмогодишни Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Случај масакра у Јошаници годинама се безуспјешно водио у Тужилаштву у Требињу, које и поред бројних свједочења преживјелих Јошаничана никада није подигло оптужницу, а ништа се није промијенило ни када је случај преузело Тужилаштво БиХ из којег је родбини жртава у више наврата речено само да је истрага у току.

Из Организације породица погинулих подсјећају да је прије двије године, прилозима вјерника, у близини споменика у Хоџићима почела градња спомен храма Светих Ћирила и Методија.

Упућен је позив људима добре воље да у складу са могућностима помогну да се заврши спомен храм у Горњој Јошаници у знак сјећања на 73 цивилне жртве и погинула борца тог краја, од којих је 56 убијено у злочину муслиманске војске 19. децембра 1992. године.

Уплате се могу извршити на жиро рачун у Новој банци број: 555 8 0000 20 566 722, а из иностранства на девизни рачун: 555 00000 20 567 219.