ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/06/2017

ОБИЉЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ЗВОРНИЧКЕ БРИГАДЕ ВРС

 

ЗВОРНИК, 10. ЈУНА /СРНА/ - У Зворнику је данас обиљежено 25 година од формирања Зворничке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ чијих је 538 бораца погинуло током одбрамбено-отаџбинског рата, 32 су нестала, а 1.800 их је рањено, од којих је 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

 

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Зворника Миодраг Павловић рекао је да је Зворничка бригада, која је била у саставу Дринског корпуса Војске Републике Српске, ратовала на цијелом подручју Републике Српске.

Он је напоменуо да је Зворничка бригада два пута одликована Оредном Немањића за ратне заслуге и стварање слободе на овим просторима.

"Зворничка бригада сигурно је правила темеље Републике Српске од Требиња до Новог Града, јер није ратовала само на подручју Зворника него широм Републике Српске", рекао је Павловић.

Павловић је истакао да је данас положено цвијеће и вијенци на Споменик за 1.080 погинулих сабораца коју су дали животе за Републику Српску, те подсјетио да је Споменик изграђен у част погинулих бораца Зворничке и бригада Сарајевско-романијског подручја.

Командант Зворничке бригаде генерал Винко Пандуревић нагласио рекао је да ова бригада храбро ратовала и бранила стратешки важна подручја за цијелу Републику Српску.

Пандуревић је истакао да војници, који су бранили и одбранили ова подручја, имају право да бране, изграђују и унапређују Републику Српску.

"Веома је важно истаћи да је неопходно јединство Борачке организације Републике Српске, припадника Зворничке и осталих бригада да заједно са властима Републике Српске граде стабилну, економски напреднију и социјално праведнију Републику Српску, јер само таква може бити мајка свих бораца", истакао је Пандуревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упутио је у телеграм у којем је честитао 25 година од формирања Зворничке бригаде.

"Желим да Дан бригаде прославите свечано и достојанствено, увјерен да ће генерације које долазе наставити да чувају сјећања на херојство бораца Зворничке бригаде и њену улогу у стварању Републике Српске", наведено је у телеграму генерала Савчића.

На ратни пут Зворничке бригаде данас су се подсјетили сви који су присуствовали свечаној академији у њену част, која је одржана у Дому омладине.

Претходно је за погинуле служен парастос, а потом су положени вијенаци на Споменик за 1.080 погинулих српских бораца.

Вијенце су положили командант Зворничке бригаде Винко Пандуревић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука ОС БиХ, Градске управе Зворник, породице погинулих бораца и други.