ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/06/2017

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ХРОНИКА ПРОГНАНИХ КРАЈИШНИКА 4"

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУНА /СРНА/ - У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљена књига "Хроника прогнаних Крајишника 4" аутора Саве Штрпца, директора Документационо-информативног центра "Веритас", који је организовао промоцију.

 


Штрбац је рекао Срни да књига говори о Србима прогнаним из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, онима који су и данас остали на том подручју, али и оним расутим по свијету.

"Књига говори и о мртвим Србима јер прати ексхумације, идентификације, суђења за ратне злочине, све што је у вези са Србима из Хрватске, било да се суди њима или онима који су починили злочине над њима", навео је Штрбац.

Он каже да је књига подијељена у три тематске цјелине, од којих прву чине његове колумне објављене у листовима у Србији, као што су "Вечерње новости" и "Политика", а односе се на садашња дешавања и ратне догађаје у вези са Србима из Крајине и Хрватске.

"Друга цјелина обухвата активности `Веритаса` и моје у прошлој години у вези са останком, повратком, интеграцијом и реинтеграцијом Срба. У трећој цјелини заступљено је тужно обиљежавање годишњица хрватских акција `Бљесак`, `Олуја`, `Масленица`, `Медачки џеп`, `Миљевачки плато`, `Билогора`, `Пожешка котлина`", рекао је Штрбац.

Он истиче да је веома значајно да се Срби сјећају сународника које су убили припадници хрватске војске и полиције и да обиљежавају годишњице страдања да злочини не би били поновљени.

"Србима су се деведесетих година прошлог вијека поновили злочини зато што су заборавили све оно што им се десило 1941. године", нагласио је Штрбац.