ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/06/2017

РАЗМАТРА СЕ ОПЦИЈА ДОВОЂЕЊА ПАРТНЕРА ЗБОГ НОВИХ ПРОЈЕКАТА

 

ДОБОЈ, 19. ЈУНА /СРНА/ - Компанија ЕФT саопштила је данас да нема намјеру да напушта Станаре, али да разматра опцију довођења партнера како би ослободили капитал за нове пројекте у Републику Српску и земље региона.

 


У саопштењу се наводи да, након планираног годишњег ремонта који је обављен у мају, електрана ради у пуном капацитету и да испоручује енергију по уговору, гдје је цјелокупна енергија за наредних 10 година продата по фиксној цијени.

Из ЕФT-а истичу да је Влада Републике Српске донијела одлуку о смањењу концесионе надокнаде за све термоелектране у Републици Српској са 3,6 одсто на 0,5 одсто од укупног прихода, али да је истовремено задржана надокнада за кориштење природних ресурса од 1,5 евро по произведеном мегават-часу.

"Tиме је спријечено дуплирање наплате надокнаде по истом основу, а услови пословања за све термоелектране у Републици Српској доведени су у исту раван. ЕФT Станари ће годишње плаћати око 10 милиона КМ, што је знатно више него у свим околним земљама, укључујући и Србију", наводи се у саопштењу.

Из ове компаније кажу да је ЕФT потписао уговор о концесији, јер је имао одлуку Владе Српске донесену у то вријеме да ће бити укинута надокнада за природне ресурсе или ће бити смањена концесиона надокнада.

"Tермоелектрана Станари ради профитабилно, редовно отплаћује кинески и све друге кредите, као што редовно и на вријеме исплаћује плате за 777 запослених, које су далеко изнад републичког просјека", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је за кинеску ЦДБ банку пројекат Станари први у сектору енергетике, гдје се као зајмопримац и гарантор враћања кредита појављује приватна фирма.

Из ове компаније наводе да Влада Републике Српске није гарантор банкама за враћање ЦДБ или других кредита које користе ЕФT Станари.

"Ни у једном документу Републике Српска није преузела обавезу гарантовања или враћања кредита према кинеској банци. Евентуалне обавезе Српске наступиле би у случају раскида концесионог уговора који је прузроковала Република Српска као давалац концесије, на примјер због захтјева да ЕФT плаћа исту надокнаду два пута, кроз надокнаду за прироодне ресурсе и кроз концесиону надокнаду", наводи са у саопштењу.