ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/07/2017

У БЕОГРАДУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОРОДИЦЕ, ЉУБАВИ И ВЈЕРНОСТИ

 

БЕОГРАД, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Руски празник Дан породице, љубави и вјерности обиљежен је данас у Београду светом литургијом, коју је у руској цркви на Ташмајдану служио Његова светост патријарх српски Иринеј, и уручењем награда брачним паровима, који су провели 25 и више година у браку.

 


На свечаном пријему у Руском дому патријарх Иринеј и замјеник директора Агенције Руске Федерације "Россотрудничество" Александар Радков уручили су повеље и плакете за 37 брачних парова, међу којима су и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин са супругом Наталијом.

Добитници признања су и градоначелник Крушевца Драги Несторовић са супругом и психолог Мила Алечковић Батај и њен супруг, француски историчар Ив Батај.

Патријарх Иринеј позвао је у бесједи на очување породице и брака истичући да су они темељ српског и руског народа и упозорио да су те вриједности данас најугроженије међу духовним и моралним вриједностима, које су основа историје и културе.

"У нашем времену, кажу напредном, угрожене су многе вредности у сфери културе и историје. Свет никада није тако напредовао у неким областима науке као данас, а истовремено никада није тако ниско морално и духовно пао као у данашње време", навео је патријарх Иринеј.

Он је оцијенио да се стиче утисак "да неко планира из некаквих центара света, који почива на темељима на којима је градио и историју и културу, а то је породица и брак, да то некако релативизује и да изгуби вредност, коју је поставио Створитељ Света".

Патријарх Иринеј је истакао да зато награда, која је додијељена брачним друговима за брачну вјерност има велики значај и поручио да би Црква, друштво и држава требало да обрате пажњу на очување породице и брачне заједнице.

"Ако се овако настави, не само што ћемо нестати, него што ћемо довести нашу културу и историју у оно стање у каквом су некада били Содома и Гомора", поручио је патријарх Иринеј.

Он је нагласио да данашња награда треба да буде подстрек младима да на вријеме ступају у брак, одржавају га и учествују у највећем дару Божјем, а то је дар живота.

"То морају да схвате и српски у руски народ, да би опстали и остали на овим просторима, нека су срећни и благословени сви бракови Црквом благословени и брачна заједница у којој се негују праве вредности Православне цркве", навео је патријарх Иринеј.

Замјеник директора Агенције Руске Федерације "Россотрудничество" Александар Радков подсјетио је да Руски дом обиљежава овај празник трећу годину узастопно, уз благослов патријарха Иринеја и подршку Подворја Руске православне цркве у Београду.

Радков је истакао да је срећна породица основа очувања и развоја државе и да примјер данас награђених брачних парова представља примјер достојан поштовања.

Руски празник Дан породице, љубави и вјерности успостављен је у знак сјећања на благовјерног кнеза Петра Муромског и његову супругу Февронију, који су живјели у 13. вијеку.

Православни вјерници овај брачни пар славе као заштитнике породице и брака.
Петар и Февронија су канонизовани на Црквеном сабору 1547. године, а њихове мошти се чувају у Храму Свете Тројице у Тројицком манастиру у руском граду Мурому.

Овај празник традиционално се обиљежава у Русији под покровитељством Фондације за социјално-културне иницијативе.