ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/07/2017

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА ПРАВОСЛАВНИХ ЗЕМАЉА

 

МИЛИЋИ, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Наступом дјечијег ансамбла Културно-умјетничког друштва "Боксит" из Милића вечерас је почео Други фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља, који се одржава у оквиру манифестације "Љетни фестивал културе и спорта - Милићи 2017".

 


На Фестивалу, који се одржава у туристичко-угоститељском комплексу Компаније "Боксит", у такмичарском дијелу програма учествује 11 фолклорних ансамбала из Грчке, Румуније, Бугарске, Македоније, Србије и Републике Српске, а ван конкуренције руски козачки ансамбл из Азова.

Манифестацију је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је новинарима рекао да је фестивал у Милићима јединствен у Српској с обзиром да је ријеч о наступима ансамбала из православних земаља.

"Фестивал је веома важан јер се на овај начин обавља културна размјена између друштава из више земаља, а млађи учесници имају прилику да уче од старијих колега, да пореде своја достигнућа са оним што представљају фолклорна друштва из других држава", рекао је Малешевић.

Предсједник Компаније "Боскит" Рајко Дукић новинарима је рекао да је Фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља централни догађај у оквиру "Љетног фестивала културе и спорта - Милићи 2017", чији је "Боксит" генерални покровитељ и организатор.

Дукић је рекао да на фестивалу учествује око 380 такмичара из веома угледних културно-умјетничких друштава из неколико земаља.

"Мислим да је ово једна од најзначајнијих манифестација у Републици Српској, не само у љетном периоду, него уопште, и по своме обиму, значају и ономе што се исказује као вриједност овог фестивала", рекао је Дукић.

На фестивалу учествују грчки фолклорни ансамбл "Епирус", београдска "Лира", "Дојна" из Румуније, "Романијска Луча" из Сокоца, КУД "Мирче Ацев" из Скопља, КУД "Алат Свислајон" из Требиња, ансамбл "Димитри Благоев" и играчка група "Пирински повјетарац" из Бугарске, КУД "Симонида" из Ранилуга, "Севојно" из Ужица, "Семберија" из Бијељине, милићки "Боксит" и ансамбл пјесама и игара "Козаци Азова".

Наступе ће оцјењивати четверочлани жири, а предвиђени наградни фонд је 33.000 евра. Проглашење побједника очекује се око 22.00 часа.