ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура01/08/2017

ДАНАС ПОЧИЊЕ ФОТО-КОНКУРС "ТРАГОМ ДУШЕ"

 

ВИШЕГРАД, 1. АВГУСТА /СРНА/ - У Вишеграду је данас представљен фото-конкурс "Трагом душе", у оквиру пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске, с циљем промоције културних и историјских добара Републике Српске.

 


Координатор овог пројекта Бојана Подгорица истакла је да ће учесници током августа и септембра моћи да пошаљу фотографије и да се надмећу за вриједне награде, а укупан наградни фонд износи 2.400 КМ.

"Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету", рекла је Подгорица.

Она је нагласила да је жири састављен од стручњака из релевантних области који ће изабрати 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије - природна добра и непокретна културна добра.

"Прикупљене фотографије ће се наћи на Викимедијиној остави, одакле ће бити слободне за преузимање и коришћење. Такође, пристигле фотографије ће употпунити остале Викимедијине пројекте - посебно `Википедију`, која је у овом моменту доступна у 296 језичких издања", навела је Подгорица.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Данка Митровић рекла је да је ово друштво од националног и локалног значаја, као и да се бави његовањем правих српских вриједности.

"Овај пројекат промовише природне љепоте и културна добра Републике Српске и као такав се уклапа у програм нашег друштва", истакла је Митровићева.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације, те је подржан од Републичког завода за заштиту културно­-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Музеј Републике Српске, Туристичка организација Бањалуке, Туристичка организација Бијељине, Туристичка организација Рогатице, као и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Вишеграда.