ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/08/2017

ЗА ШЕСТ МЈЕСЕЦИ ОКО 27.000 ПРЕКРШАЈА ЕВИДЕНТИРАНИХ РАДАРИМА

 

БАЊАЛУКА, 12. АВГУСТА /СРНА/ - На подручју Републике Српске у првих шест мјесеци ове године стационарни радарски систем, који је постављен на пет локација у Бањалуци, те три мобилна радарска система, евидентирала су 27.851 прекршај, рекла је Срни начелник Одјељења Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске за односе с јавношћу Мирна Миљановић.

 


Миљановићева је навела да се 14.967 прекршаја односи на прекорачења брзине кретања моторних возила за 10 до 20 километара на час од дозвољене, а 5.935 прекршаја на прекорачења брзине за 20 до 30 километара на час од дозвољене.

"На прекорачења брзине кретања моторних возила више од 30 километара на час од дозвољене односи се 2.117 прекршаја. У овом периоду евидентирано је и 248 прекршаја проласка кроз црвено свјетло", додала је Миљановићева.

Највећа брзина кретања возила измјерена је мобилним радарским системом 4. јуна на ауто-путу у насељу Ровине, општина Градишка, када је измјерена брзина од 197 километара на час, уз ограничење брзине од 130 километара на час.

"Друга највећа брзина измјерена је мобилним радарским системом 16. фебруара у Бијељини од 169 километара на час, уз ограничење брзине од 60 километара на час", истакла је Миљановићева.

Она је напоменула да је намјена мобилних радарских система унапређење безбједности саобраћаја на путевима Српске.

МУП Српске објавио је 6. јуна јавни позив са предметом "Унапређење безбједности саобраћаја употребом радарских уређаја и примјеном савремених технологија за евидентирање прекршаја, пренос и обраду података о прекршајима", а овај пројекат подразумијева постављање 100 стационарних и 15 мобилних радара.

"Пројекат подразумијева и набавку, и интегрисање у систем, нове савремене опреме последње генерације, која ће омогућити евидентирање и аутоматску обраду прекршаја. Пројекат ће бити реализован у фазама на подручју Републике Српске, у седам градова и 48 општина", нагласила је Миљановићева.

Према њеним ријечима, финансирање пројекта биће обезбијеђено улагањем средстава приватног партнера, при чему јавни партнер нема инвестиционог улагања.

Понуђачу који, у законом прописаном поступку, понуди модел расподјеле прихода, најповољнији за јавног партнера и истовремено буде имао понуду која буде задовољавала тражене техничке карактеристике, биће додијељен уговор који се закључује на 10 година.