ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/08/2017

НАСТАВЉЕНА ИСКОПАВАЊА НА ЛОКАЛИТЕТУ МАНАСТИРА ЂУРЂЕВАЦ

 

ПРИЈЕДОР, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Археолози из приједорског Музеја Козаре наставили су ископавања на локалитету православног манастира Ђурђевац, у мјесту Крива Ријека, између Козарска Дубица и Приједора, а, према оном што је до сада утврђено, здање датира из 14. вијека око којег је постојало веће насеље.

 


Археолог Миленко Радивојац, који је и вођа тима, потврдио је да је у шематизму Бањалучко-бихаћке епархије за 1901. годину наведено да се на подручју Криве Ријеке налазе остаци православног манастира Ђурђевац.

"Прије три године почела су истраживања остатака манастира и до сада су откривени темељи једне веће цркве која је дуга готово 18 метара, са петостраном апсидом, свештеничким клупама, олтаром и једном ктиторском гробницом. Та ктиторска гробница налази се у оквиру олтара, али је, нажалост, опљачканом у неко раније вријеме", рекао је Срни Радивојац.

Он је истакао да су због трошности зидова које су открили истраживањем прије двије године, јесенас одмах приступили конзервацији апсиде, како би је спасили.

"Тренутно радимо на откривању јужног, дугог зида наоса, који има камени кордон око цијеле цркве и који је веома добро очуван, а дужина наоса је осам метара, и када га откријемо, мораћемо одмах да приступимо конзервацији, односно спасавању и тог дијела зида", нагласио је Радивојац.

Он је додао да ће посао на археолошком истраживању овог локалитета сада трајати десетак дана.

"Ријеч је о великој површини коју истражујемо јер ту су и гробови који су увијек `пратилац` цркава и који ће сигурно помоћи у хронолошкој детерминацији, а, према ономе, што сад видимо на терену, сигурно је да се ради о 14. вијеку и о манастиру који је око себе имао веће насеље", рекао је Радивојац.

Археолошка истраживања финансира Музеј Козаре, односно Министарство просвјете и културе које је дозначило средства на име матичности музеја.

Осим Радивојца, истраживачки тим на овом локалитету чине Данијела Радосавац, археолог Музеја Козаре, група препаратора из Градишке и локални радници.

Приједорски археолози већ трећу годину раде на овом локалитету, након што су истраживање почели археолози из Градишке 2014. и 2015. године, трагајући за српским светињама, црквама и манастирима на овом подручју Поткозарја.

Манастир Ђурђевац је српски средњовјековни манастир који је откривен археолошким истраживањем 2008. године. До сада су ископани дијелови олтара, фреске, али и други археолошки материјал, који потврђује да је ријеч о манастирском комплексу, посвећеном Светом Ђорђу.

Претпоставља се да је манастир Ђурђевац први пут срушен 1538. године приликом најезде Турака, те да је касније обновљен, али да је коначни крах доживио крајем 18. вијека за вријеме Дубичког рата између Аустрије и Турске.