ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/09/2017

СОЛАРНА И ГЕОМАГНЕТСКА ОЛУЈА

 

БЕОГРАД, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Републички геодетски завод Србије саопштио је да интензивна соларно-геомагнетска олуја која са Сунца стиже до Земље може данас и сутра довести до поремећаја електромреже и дистрибутивних система.

 

На сајту завода наводи се да су могући и поремећаји у раду сателитских и комуникационих система, ГПС технологија, радарских система и система за навигацију.

Геоефективност соларне и геомагнетске буре може имати утицаја на промјене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика.

"Биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, морају се пратити упутства и препоруке медицинских установа и друго", наводи се у саопштењу.

Соларно-геомагнетски поремећаји у Србији се прате у Геомагнетској опсерваторији Гроцка, која размјењује геомагнетске податаке у оквиру Свјетске мреже геомагнетских опсерваторија тако да може дати најаву, односно прогнозу соларне буре и са њом повезане јоносферске и геомагнетске буре.