ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/09/2017

КРЕДИБИЛНА ПЕРСПЕКТИВА ЧЛАНСТВА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

 

БРИСЕЛ, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је данас да је кредибилна перспектива за ширење ЕУ на Западни Балкан услов за већу стабилност у сусједству.

 

"Јасно је да неће бити проширења током мандата ове Комисије и овог Европског парламента. Ниједан кандидат још није спреман. Али послије тога ће ЕУ имати више од 27 чланица", рекао је Јункер у годишњем говору о стању ЕУ.

Он је додао да земље кандидати за чланство "морају да дају приоритет владавини права, правди и фундаменталним правима", наводи се у говору који је објављен на веб-сајту ЕУ.

Јункер је позвао лидере ЕУ да се састану у Румунији дан након што Велика Британија напусту блок 2019. године и усмјере Унију напријед као заједницу 27 земаља.

Он је предложио да састанак буде одржан у мјесту Сибију, 280 километара сјеверозападно од Букурешта, 30. марта 2019. године. Планирано је да Британија напусти ЕУ дан раније.

Јункер је обећао да ће Унија "кренути напријед када Британија буде отишла" и додао да "`Брегзит` није све" те да то "није будућност Европе".

"Мислим да ћете брзо зажалити", рекао је Јункер британским посланицима у Европском парламенту који су поздравили помињање иступања њихове земље из Уније.