ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/09/2017

СЕКТОР ОСИГУРАЊА СТАБИЛАН

 

БАЊАЛУКА, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Укупно обрачуната премија на тржишту осигурања у Републици Српској у прошлој години достигла је ниво од 198,1 милона КМ и већа је за 8,4 одсто него у 2015. години, наводи се у извјештају о стању сектора осигурања у Српској за 2016. годину који је вечерас размотрила Народна скупштина Републике Српске.

 


Друштва за осигурање са сједиштем у Републици Српској остварила су у прошлој години премију од 187,4 милиона КМ, укључујући и ону на тржишту Федерације БиХ која је за 9,4 одсто већа него у 2015. години.

Премија животних осигурања повећана је за 14 одсто, а неживотних за 8,8 одсто, наводи се у извјештају.

У извјештају је наведено да је сектор осигурања био стабилан и адекватно капитализован, док је профитабилност била на задовољавајућем новоу.

Размотрен је и извјештај о раду Агенције за осигурање Републике Српске за 2016. годину у којем се наводи да је Агенција као мјеру надзора увела ванредну управу у "Крајина осигурању" из Бањалуке.

Након престанка постојања разлога због којих је била уведена ванредна управа, Агенција је донијела рјешење о престанку ванредне управе у овом друштву.

Размотрен је и извјештај о финансијском пословању Агенције за прошлу годину у којем се наводи да су остварени укупни приходи од 2.402.976 КМ, што је за девет одсто више у односу на средства утврђена финансијским планом Агенције.

Агенција је у прошлој години имала укупне расходе од 2.066.620 КМ, наводи се у овом документу. /наставиће се/мис/бон/љљ