ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/09/2017

РУСИ ПРАВЕ МАЛЕ САТЕЛИТЕ ПОМОЋУ ТРИ-ДЕ ШТАМПАЧА!

 

МОСКВА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Руси шаљу у свемир мале сателите израђене три-де штампачом.

 


Руски астронаути Фјодор Јурчихин и Сергеј Рјазански ушли су у отворени свемирски простор Међународне космичке станице како би мале сателите пустили у Земљину орбиту.

Један сателит су помоћу три-де штампача направили студенти Tомског политехничког универзитета у част 120 година постојања ове установе. Њихова је намјера да провјере утицај орбите на материјале кориштене у технологији три-де штампања.

Сателит ће бити у орбити око 18 мјесеци и емитоваће земаљске гласовне поруке на 11 језика. Сваки радио-аматер моћи ће да ухвати сигнал са сателита на таласној дужини од 437,025 мегахерца.

Други сателит је посвећен обиљежавању 160 година од рођења чувеног руског научника и пионира авијације Константина Циолковског.

Tрећи објекат је наносателит /овај термин односи се на сателите са нето тежином од 1 до 10 килограма/.

Руска свемирска корпорација планира да користи наносателите и у будућности.

Стандардни сателити су скупи. Потребно је много новца да се направе и пошаљу у орбиту. Зато ће наносателити изазвати велике промјене у овој грани индустрије.

Глобално тржиште малих сателита већ вриједи више од двије милијарде долара, каже генерални директор компаније "Руски свемирски системи" Андреј Tјуљин и оцјењује да ће се оно четвороструко увећати за пет година, наводи "Руски вјесник".