ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура19/10/2017

ГРАН ПРИ ПОЉАЦИМА ЗА ПРЕДСТАВУ "КРЕСИВО"

 

БАЊАЛУКА, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Представа "Кресиво" театра "Лалка" из Варшаве добитник је Гран прија за најбољу представу у цјелини на 16. Међународном фестивалу позоришта за дјецу "Бањалука 2017", на коме је наступило 12 театара из десет земаља.

 


Награда за најбољу режију припала је Кати Чато за представу "Палко" Луткарског позоришта из пољског града Бјалистока, док је награда за најбољу сценографију припала Барбари Ступици за представу "Пипи дуга чарапа" Градског позоришта лутака из Ријеке.

Жири у саставу Николај Наумов, предсједник жирија, и чланови Мирослав Радоњић и Младен Ђукић одлучили су да ове године додијеле и пет равноправних колективних награда.

Колективна глумачка награда додијељена је представи "Аска и вук" у извођењу Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, колективна награда за луткарску анимацију припала је Луткарском позоришту из Бјалистока за представу "Палко", а колективну награду за луткарску анимацију жири је додијелио Позоришту "Свјетла лутака" из турског града Лулебургаза за представу "Стијена".

Равноправне награде додијељене су и Ангелини Русејовој за улогу Мишице у представи "Палчица" Луткарског позоришта "Георги Митев" из Јамбола у Бугарској и Јосеу за улогу у представи "Какчеве догодовштине" Мини театра из Љубљане.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић, који је и директор фестивала, рекао је вечерас Срни да су представе одигране на најбољем нивоу, а да је најмлађа публика "отишла задовољна кућама".

"Били смо у прилици да видимо различите приступе луткарског израза и показало се да сваки народ има нешто посебно у својој култури, па тако и у луткарској умјетности", навео је Бјелошевић.

Он је додао да није било примједби гостију, који су наступали, иако је било веома сложених представа, које су постављане по 12 часова.

Бјелошевић је подсјетио да се Дјечије позориште Српске не такмичи на овом фестивалу, већ је у улози домаћина.

На овогодишњем фестивалу, који се одржавао од 14. октобра до вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци одиграно је 12 представа из десет земаља.