ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/10/2017

МОГУЋЕ ПОНИШТИТИ ПРЕСУДЕ СРБИМА АКО СЕ ДОКАЖЕ РАТНА УЛОГА СУДИЈА

 

БАЊАЛУКА, 20. ОКTОБРА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је Срни да се може очекивати да буду поништене пресуде Србима осуђеним пред Судом БиХ за ратне злочине и наложено ново суђење, ако се докаже да се неке судије или тужиоци доводе у везу са извршењем кривичних дјела у протеклом рату.

 


"Ако би се ово доказало, онда би се испоставило да је ријеч о необјективним, пристрасним судијама Суда БиХ који не могу донијети праведну пресуду", сматра Савчић.

Он је рекао да БОРС поздравља отворено писмо породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине у којем су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСTС/ БиХ Милана Tегелтије затражиле да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве.

"Ако постоји сумња у нечасну улогу појединих судија и тужилаца или у улогу која се доводи у везу са извршењем кривичних дјела, свакако постоји потреба да се то истражи", истакао је Савчић.

Савчић оцјењује да је у најмању руку сумњив кредибилитет појединих судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ, што се мора рашчистити у интересу правде и достојности обављања правосудне функције и праведног суђења.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника ВСTС-а БиХ Милана Tегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве, да би се обезбиједило објективно и непристрасно правосуђе, што и јесте задатак ВСTС-а.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица упутио је недавно ВСТС-у БиХ информацију са именима девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали против Срба у предметима ратних злочина, а који и данас обављају функције у правосудном систему БиХ.