ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/10/2017

У ТОКУ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ГЕОПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

 

БАЊАЛУКА, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове интензивно ради на изради стратегије инфраструктуре геопросторних података Републике Српске као оквира за кориштење географских и просторних података у служби друштвеног и економског развоја.

 Директор ове институције Милош Комљеновић рекао је да је за израду овог документа од кључног значаја размјена искустава између земаља Југоисточне Европе, што и јесте један од циљева донаторског пројекта "ИМПУЛС" у чију реализацију је укључена и Управа.

Комљеновић, који је у Загребу јуче и данас присуствовао седмом састанку Управног одбора пројекта "ИМПУЛС", рекао је да готово не постоји област живота и рада у којој се не користе геопросторни подаци и у којој успостављање инфраструктуре геопросторних података неће бити од користи.

"Потпуно је јасно да дијељење и размјена података не нуди искључиво економску корист, већ генерално повећава квалитет живота и учешће грађана у процесу доношења одлука", рекао је Комљеновић, саопштено је из Управе.

Он је додао да више од 80 одсто свих података садржи географску или просторну референцу, а без које, на примјер, не би могли провјерити временску прогнозу, пронаћи одговарајући ресторан, изабрати излетиште, провјерити стање на путевима и слично.

Састанку Управног одбора овог пројекта присуствовали су и директори и координатори институција надлежних за инфраструктуру геопросторних података из Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, самопроглашеног Косова, Федерације БиХ, те Хрватске која је партнер пројекта.

Из Републике Српске састанку је присуствовао и помоћник директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове за геоинформационе технолологије Велибор Витор.

Пројекат "ИМПУЛС" финансира се донаторским средствима Шведске, а основни циљеви су унапређење капацитета сваке од институција корисника пројекта у домену инфраструктуре геопросторних података, као и унапређење регионалне сарадње када је ријеч о размјени геопросторних информација, а све у складу са принципима и правилима утврђеним директивама Европске уније.

На састанку је представљен полугодишњи извјештај, као и финансијски извјештај пројекта у периоду мај-септембар 2017. године, те наредне активности до завршетка пројекта у јуну 2018. године.

Управни одбор је одобрио да се размотри могућност подршке даљој изградњи капацитета институција и након завршетка пројекта "ИМПУЛС" путем укључивања у пројекат "ЕЛС" и њихову "мрежу знања".

Предложено је и да се с циљем наставка регионалне сарадње и након завршетка пројекта "ИМПУЛС", успостави стална радна група за константну размјену искустава.