ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/10/2017

ДУКИЋ: ИМАМО ДОКУМЕНТАЦИЈУ О СУЂЕЊУ СРБИМА У РАТУ

 

БАЊАЛУКА, 20. ОКTОБРА /СРНА/ - Савез логораша Републике Српске посједује оргиналну документацију о суђењу Србима током рата у БиХ, коју је регистровао Међународни комитет Црвеног крста /МКЦК/, рекао је Срни предсједник Савеза Бранислав Дукић.

 


"Имам оригиналне документе које нам је изнио Међународни комитет Црвеног крста када смо размијењени 20. јануара 1995. године", навео је Дукић.

Дукић, који је за вријеме рата био заточен у сарајевском логору "Виктор Бубањ" и осуђен на двије године затвора, тврди да се у тим документима помињу имена судија Шабана Максумића, Идриза Каменице, Мисе Салема, Амира Јагањца и других, који још раде у Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је истакао да је Савез логораша Републике Српске о овој проблематици раније упознао бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, који им је тада рекао да зна да је кроз логор "Виктор Бубањ" у Сарајеву прошло више од 5.000 Срба, углавном цивила, и да у Суду и Тужилаштву БиХ раде судије и тужиоци који су на тим позицијам били током ратних сукоба у БиХ.

"Ешдаун нам је тадао рекао да је о свему упознат, али да се нада да ће судијама и тужиоцима можда прорадити савјест, да не раде како су радили до сада", каже Дукић.

Он је нагласио да је на недавном састанку у Бањалуци код предсједника Републике Српске Милорада Додика предочио документа о судијама који су током рата у сарајевској касарни "Виктор Бубањ" тукли српске логораше.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСTС/ БиХ Милана Tегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве, да би се обезбиједило објективно и непристрасно правосуђе, што и јесте задатак ВСTС-а.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица упутио је недавно ВСTС-у БиХ информацију са именима девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали против Срба у предметима ратних злочина, а који и данас обављају функције у правосудном систему БиХ.