ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/11/2017

ВУЈАНОВИЋ УРУЧИО "ЊЕГОШЕВУ НАГРАДУ" МИЛОРАДУ ПОПОВИЋУ

 

ЦЕТИЊЕ, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Црне Горе Филип Вујановић уручио је вечерас на Цетињу књижевнику Милораду Поповићу "Његошеву награду" за роман "Човјек без лица".

 


Вујановић је оцијенио да је "Његошева награда" дио књижевног и идентитета културе Црне Горе, те да укупно Његошево дјело подстиче и обавезује да се изграђује личност на поштовању морала и правде, саопштено је из кабинета црногорског предсједника.

"На идеалу чојства, према коме човјек не треба да буде `човјек без лица` из наслова романа добитника овогодишње награде, већ `човјек са лицем`, карактером и особеношћу или како Његош поручује - `Име чесно заслужи ли на њој/ он је има рашта полазити`", навео је Вујановић.

Он је рекао да су амбиције и вриједности награде опредијељене грандиозним дјелом Његоша - личности епохалне вриједности, чије су немјерљиве заслуге за стварање црногорског државног и националног идентитета.

"Пјесник који Ловћен, свој посљедњи земаљски храм, поставља као свјетионик, према коме се мјери све што је вриједно у нашој књижевности. Tо нас и обавезује на стално истраживање његове књижевне и владарске улоге, јер је дјело Његошево по својој слојевитости и дубини увијек неистражена вриједност", истакао је Вујановић.

Према његовим ријечима, ове године се обиљежава 170 година од штампања "Горског вијенца" у јерменском манастиру у Бечу 1847. године.

Вујановић је навео да је Његош несумњиво био једна од најмаркантнијих фигура црногорске и европске духовности чије је дјело свевремено.

"Са небеских висина Његош је свједочио да је живот борба непрестана, да свако нестајање рађа ново настајање, а да се свијет чува снагом ума, који му подарује опстајање - `Над свом овом грдном мјешавином/опет умна сила торжествује`", навео је Вујановић.

Он је додао да је Његош, као владар и државник, био посвећен стварању модерне државе, те да представља снажну симболику човјека који је живот посветио добру своје државе.