ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2017

ТУЖИЛАЦ: ВРИЈЕМЕ ЗА ПРОЦЕСУИРАЊЕ СВЈЕДОКА ЗБОГ ЛАЖНОГ СВЈЕДОЧЕЊА

 

САРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С два" рекао је да "мисли да је дјечака, старости између 10 и 13 година, једном видио са групом људи у мјесту Брђаци".

 


"Дијете је било у групи и ништа није указивало да је ту против своје воље. Учинило ми се да је држао пушку коју је један војник, који је био поред њега, узео и ставио себи на раме. Дјечак је имао тамнији тен, краћу црну косу, округло лице и није био мршав", изјавио је "С два".

Он је додао да се причало да је то дијете каравлаха.

Говорећи о судбини дјечака, свједок је навео да је чуо више верзија - да се спомињало да га је убила Елфета Весели, коју је виђао, али с којом није никада разговарао, а према другој верзији да је побјегао назад и да је са неком групом отишао у Тузлу.

У том периоду, навео је, у Доњу Каменицу је са десетак наоружаних, униформисаних људи из Тузле дошао Сакиб Халиловић Кибе.

"Због униформи које су носили и у којима су били лако препознатљиви, мјештани су их звали `шарени`. Етикетирали су их као људе који су дошли с Кибетом, а не знам да ли су сматрали да им је он био командир", изјавио је свједок.

Тужилац Мирослав Јанковић предочио је Суду исказ који је свједок дао током истраге Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у Тузли 12. новембра 2014. године, у којем је навео да је по доласку у Ново Село упознао Халиловића и да су сви сматрали да им је он командир.

Други свједок Разим Селимовић рекао је да Халиловића, којег је препознао у судници, познаје још као мирног, финог дјечака из сиромашне породице, те додао да не зна каква је била његова улога у војном смислу.

Селимовић је рекао да је од јуна до октобра 1992. године био у мјесту Бајрићи, гдје је само једном, у пролазу видио Халиловића "са дјевојком коју је касније оженио".

Реагујући на наводе исказа који је дао Тужилаштву БиХ 26. маја 2015. године, да је Халиловић био командир наоружане и униформисане војне јединице, Селимовић је данас рекао да се не сјећа да је то говорио, додајући да га је "видио у бијелој СДА мајици".

Свједок је рекао да је потицао из богате породице и да је са родитељима обилазио народ и рањенике, којима су носили храну и жито.

Тужиоцу је потврдио да је био у радном воду, али да не зна шта је био, након чега му је предочен ранији исказ у којем је навео да је био командир радног вода за шта није имао никакво рјешење.

"Дошао је тренутак да процесуирамо свједоке због лажног свједочења”, рекао је тужилац, који је одустао од даљег испитивања овог свједока.

Тужилац је на почетку рочишта рекао Суду да је у посљедњих мјесец дана 50 одсто свједока промијенило број телефона, а 30 одсто адресу становања и да постоји велики проблем за успостављање везе с њима.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Суђење ће бити настављено 20. новембра.