ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2017

НЕПРИХВАТЉИВО ПОЗИВАЊЕ НА РАТ

 

САРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Амбасада САД у БиХ изразила је забринутост због сталне реторике подјела која брине и јавности у цијелој БиХ и наглашава да је, имајући у виду недавну турбулентну прошлост БиХ, неприхватљиво позивање на рат.

 


"Позиви на отцјепљење су супротни Дејтонском мировном споразуму и представљају озбиљну пријетњу миру и стабилност. Све ово треба одмах да престане", наводи се у писаном одговору из Кацеларије за односе са јавношћу Амабасаде САД на питање Срне какав је став ове амбасаде у вези са Изетбеговићевим изјавама о Косову и Републици Српској, као и изјавом предсједника Србије Александра Вучића да би за 15 дана био у Хагу када би рекао да би Република Српска требало да буде независна, те да га боли шутња из свијета или приче да се смире све стране.

Када је ријеч о Косову, у одговору се наводи да је став Владе САД у вези са тим јасан, те да, како сматрају, не постоје паралеле између Републике Српске и Косова.

"БиХ је била суверена и међународно призната држава и прије Дејтонског споразума. САД и остале чланице међународне заједнице су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ. Као гаранти Дејтонског мировног споразума, и сами званичници Србије су јавно изразили посвећеност територијалном интегритету БиХ", истиче се у одговору из Амбасаде САД.

Према њуховом мишљеу, Република Српска и Федерација БиХ су фундаментални елементи унутрашње политичке организације БиХ и, као што је добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ не нуди права било којем од два ентитета да се отцијепе од БиХ.

"Постојање било којег од два ентитета је у потпуности зависно од постојања БиХ", кажу у Амбасади САД.