ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/11/2017

ДАНАС НАСТАВАК СЈЕДНИЦЕ

 

САРАЈЕВО, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требао би данас у наставку сједнице да разматра информацију о путовањима министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка у друге земље и њиховој сврси за интересе БиХ и њене грађане, што је предложио посланик СББ-а Дамир Арнаут.

 


У настваку сједнице, која је због недостатка кворума прекинута нешто прије поноћи између 25. и 26. октобра, предвиђено је разматрање иницијативе посланика Дениса Бећировића /СДП/, којом се од Савјета министара тражи да у року од 30 дана у парламентарну процедуру достави извјештај о напретку БиХ у процесу прикључења НАТО-у, с приједлогом конкретних мјера за убрзање активности на том путу.

На дневном реду је и декларација о критеријумима за дефинисање трасе брзог пута Београд-Сарајево, коју је предложио замјеник предсједавајућег Дома Младен Босић /СДС/.

Представнички дом требало би да да сагласност за ратификацију амандмана на уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и предузећа "Ауто-путеви Републике Српске", закључен 12. децембра 2013. године у Сарајеву за пројекат ауто-пута Бањалука-Добој, те за још неколико споразума и уговора.

У плану је и давање сагласности за ратификацију више протокола, конвенција, амандмана, као и споразума о сарадњи БиХ и других земаља или међународних организација.

Наставак 53. сједнице Представничког дома заказан је за у 10.00 часова, а по њеном окончању планирано је одржавање 54. сједнице, на чијем дневном реду се налази захтјев Дома народа за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.

Дом народа је на 31. сједници, одржаној 19. јула, по хитном поступку усвојио овај приједлог закона чији су предлагачи Бариша Чолак, Зденка Џамбас, Љиља Зовко, Мартин Рагуж и Марио Караматић.

Ријеч је о Приједлогу измјена и допуна Хрватског народног сабора /ХНС/, којим се регулише избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дому народа ФБиХ и изборима у Мостару.

Предложени закон је, по хитном поступку, разматран на сједници Дома народа почетком маја, када га је Клуб бошњачких делегата у Дому народа прогласио штетним по витални интерес бошњачког народа, након чега је тај предмет упућен Уставном суду БиХ на одлучивање.

Уставни суд БиХ је почетком новембра утврдио да Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ није повријеђен витални интерес бошњачког народа, те да поступак његовог усвајања треба спровести према процедури из Устава БиХ.

Представнички дом требало би да разматра и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а ријеч је о скраћеном поступку, у првом читању.

Овим измјенама жели се обезбиједити да право на полицијски додатак који имају полицијски службеници Граничне полиције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ добију и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

На дневном реду је и Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, у првом читању, чији је предлагач Савјет министара.

Овим законом уводе се врсте накнада за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ, као и накнаде за одвојени живот и накнаде трошкова смјештаја у току рада, те накнаде за превоз на посао и са посла с циљем стимулисања кандидата за правосудне позиције да аплицирају на позиције ван мјеста њиховог пребивалишта.

Уставни суд БиХ у својим пресудама указао је раније да запослени у правосудним институцијама немају исте накнаде као изабрани званичници, државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти на ниову БиХ.

Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи, такође, Соколовић, Шепић и Ахметовић, који заговарају унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора усљед ванредних околности.

На основу њиховог приједлога, измјене закона би требало да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права, с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавању злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

На приједлог шефа Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић, посланици би требало да расправљају и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, у првом читању.

Предложеним измјенама овог закона предвиђа се да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство и његов замјеник више не буду државни службеници, већ именована лица у складу са Законом о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима у БиХ. Овакав статус имају и други директори управних организација у БиХ и њихови замјеници.

На овај начин, сматра Пандуревићева, обезбиједиће се поштивање принципа законитости, јединства правног поретка, економичности, као и ефикаснији рад државне службе.

Пред посланицима би требало да се нађе и информација Регулаторне агенције за комуникације БиХ о резултатима усклађивања цијена и услуга и техничком квалитету услуга мобилне телефоније у БИХ с цијенама у региону и Европи.

С дневног реда су скинути Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић и извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума за прошлу годину.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац напустио је јуче сједницу Проширеног колегијума, након што није прихваћен захтјев овог клуба за одгађање наставка 53. и одржавања 54. сједнице овог дома.

У захтјеву се наводи да Клуб посланика СНСД-а сматра да не постоје услови за нормално одржавање наставка 53. сједнице Представничког дома због, како је наглашено, антидејтонских, антиустваних и ратнохушкачких изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, те с тога траже да се наставак ове сједнице одгоди до даљег.

"Клуб посланика СНСД-а јучерашњу Изетбеговићеву изјаву доживљава као пријетњу ратом Републици Српској и с тога позива све српске представнике из Републике Српске да без одгађања напусте институције БиХ и у институцијама Српске обаве консултације о будућем дјеловању у Сарајеву", наводи се у захтјеву Клуба посланика СНСД-а.

На јучерашњу сједницу Проширеног колегијума нису дошлу замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић /СДС/ и предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић /СДС/.