ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2017

ЗАВРШЕНО ВРИЈЕМЕ ЗА ИЗГОВОРЕ

 

БЕОГРАД/ЊУЈОРК, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Шеф УНМИК-а Захир Tанин оцијенио је да је имплементација Бриселског споразума између Београда и Приштине и даље спорадична, укључујући формирање заједнице српских општина /ЗСО/, те поручио да се са крајем изборног процеса на Косову завршава вријеме за изговоре и почиње вријеме за акције.

 


Представљајући Савјету безбједности УН редован тромјесечни извјештај генералног секретара УН-а Антониа Гутереса о раду Унмика, Танин је оцијенио да постоји недостатак напретка на имплеметацији споразума о ЗСО.

Он је додао да је дијалог између Београда и Приштине у застоју, али да су све видљивији знаци политичке воље и посвећености у напредовању у спровођењу Бриселског споразума, пренијели су београдски медији.

Танин је подсјетио на интеграцију 40 српских судија и 13 тужилаца у правосудни систем /самопроглашеног/ Косова, те похвалио стране због спровођења договора о правосуђу.

Он је рекао да техничка имплементација у оквиру дијалога којим посредује ЕУ треба значајнију посвећеност обје стране.

Танин је оцијенио да становницима региона користе иницијативе, као што су предсједника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову, те сугестије албанског премијера Едија Раме да ни Tирана, ни Приштина не би бјежале од тога, као и спремност ЕУ да се ангажују у региону.

"Све стране треба да одиграју своју улогу", рекао је Tанин.

Он је још једном позвао све стране да пруже максималан допринос расвјетљавању судбине несталих.

Tанин је истакао да је циљ Унмика јасан - одржив мир и шанса за појединце да остваре жеље и потенцијале.

Он је навео да Унмик ради да створи тјешње партнерство међу свим међународним организацијама на терену и свим актерима "у вријеме кад се појављује нова динамика у региону".

Када је ријеч о Цефти, Tанин је рекао да представници Приштине присуиствују свим састанцима тог тијела, те додао да ће Унмик подржати сваки споразум које постигну чланице Цефте да би радиле заједно.