ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2017

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА ЗА ВОЗИЛА

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Републици Српској од данас сва моторна возила морају имати зимску опрему, без обзира на временске услове, а за непосједовање је предвиђена новчана казна од 40 КМ, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

 


Путничка моторна возила и остала моторна возила, чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 килограма и немају више од осам сједишта, морају имати зимске гуме чија је дубина газећег слоја најмање четири милиметра.

За ову категорију возила подразумијевају се и гуме са љетним профилом газећег слоја од минимум четири милиметра, те ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма и аутобуси морају имати зимске гуме са дубином газећег слоја од најмање четири милиметра, као и ланце за снијег и приручни алат - лопату и врећу пијеска од 25 до 50 килограма.

За ова возила подразумијевају се и гуме са љетним профилом дубине газећег слоја од минимум четири милиметра, као и ланци, те приручни алат.

У саопштењу се напомиње да су возачи дужни да прије укључивања у саобраћај са вјетробранских стакала и других дијелова возила уклоне снијег, као и снијег са коловоза који су нанијели својим возилом, а за неиспуњавање ове обавезе прописана је новчана казна од 50 КМ.

Обавеза посједовања зимске опреме за возила на снази ће бити до 15. априла идуће године.