ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2017

НЕБЕНЗЈА: ПРОЈЕКАТ "РЕПУБЛИКА КОСОВА" ОЧИГЛЕДНО ПРОПАДА

 

БЕОГРАД/ЊУЈОРК, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је у Њујорку на сједници Савјета безбједности УН о раду Унмика да "пројекат република Косова" очигледно пропада.

 


"Догађаји на Косову пријете да уруше цијели регион", рекао је руски амбасадор и оптужио Приштину за "саботирање" спровођења споразума о формирању заједнице српских општина /ЗСО/.

Он је додао да није јасно ни када ће почети да функционише Специјални суд за злочине такозване ослободилачке војске Косова.

"Ово су веома озбиљна питања и велики број актера покушава да их гурне под тепих", рекао је Небензја.

Он је навео да је покушај формирања "војске Косова" у директној супротности са Резолуцијом 1244, према којој су међународне снаге једина оружана снага на Косову, пренијели су београдски медији.

Небензја је још једном подсјетио на регрутацију косовских Албанаца у редове радикалних исламиста на Блиском истоку, као и на покушај Приштине да "политизује" пресуде "Кумановској групи" у Македонији.

Он је навео да се Москва не слаже са оптимистичким представама које је изнијела представница Приштине Вљора Читаку, те навео да дијалог између Београда и Приштине "стагнира".

На сједници су САД, Француска и Велика Британија још једном затражиле промјену мандата и смањење буџета за Унмик, наводећи да је та мисија испунила задатак, чему су се жестоко супротставили Русија и српски министар спољних послова Ивица Дачић.

Како су навеле дипломате у сједишту УН, мандат мисије УН на Косову немогуће је промијенити без сагласности Савјета безбједности, што је тешко очекивати с обзиром на став који о том питању имају Москва и Пекинг, а једнако је компликована и процедура смањивања буџета ове мисије.

Замјеник кинеског амбасадора при УН Ву Хаитао позвао је стране укључене у процес рјешавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике, наводећи да Резолуција 1244 представља одличан оквир за дијалог.

Замјеник америчког амбасадора при УН Мишел Сисон рекла је да су недавно одржани локални избори показатељ даљег напретка Косова, те да САД подржавају дијалог између Београда и Приштине.

Сисон је навела да је "вријеме да се промијени мисија УН на Косову", да је потребно да се период извјештавања са три помјери на шест мјесеци, као и да је потребно смањити број службеника Унмика као и буџет те мисије.