ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/11/2017

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОПРАВИТИ СИТУАЦИЈУ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је приоритет Владе да се поправи ситуација у реалном сектору.

 


"Свим својим снагама морамо да стварамо боље услове за то јер све друго зависи од реалног сектора", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након консултација у Влади Републике Српске са представницима Савеза синдиката Српске у вези са израдом буџета Српске за наредну годину и програма економских реформи за период 2018-2020. година.

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да Република Српска има далеко више прикупљених прихода него у току прошле године, истичући да тенденција и трендови у овој години показују да и даље Српска иде узлазном линијом.

Она је рекла да постоји опредијељеност Владе Републике Српске да се раст БДП-а и стварање повољније слике уопште одражава и у повећању плата у неком будућем периоду.

"Наш приоритет је да се задржи фонд плата у јавном сектору, а тај приоритет је утврђен на основу платформе која гласи - задржати, очувати број запослених, односно радна мјеста, задржати и очувати достигнути ниво права у погледу висине плате", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада у посљедњих неколико година, упркос тешким посљедицама кризе која је годинама била присутна, успјела да изврши и огромна улагања у безбједносни сектор.

Цвијановићева је поручила да ће Влада заједно са просвјетарима радити на побољшању њиховог материјалног статуса, подсјетивши да су, без обзира што неколико година нису повећаване плате просвјетним радницима, оне мање-више изједначене са платама у ФБиХ, а у одређеном износу веће него што је случај у земљама региона.

Она је рекла да је Влада спремна да подстакне и учествује у социјалном дијалогу са послодавцима и синдикатом, истичући да подржава идеју синдиката, а што је и опредјељење Владе, да се дође до општег колективног уговора и да се тај процес деблокира.

"Разумијемо захтјев синдиката за повећањем најниже плате у Републици Српској зато што је то опредјељење Владе", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада заједно са синдикатом раније направила репрограм старих дуговања која су настала по основу колективног уговора, истичући да се то редовно и извршава уз све текуће обавезе, те додала да су извршене све буџетске обавезе за пољопривреду.

Цвијановићева је рекла да је задовољна резултатима које је Влада постигла, истакавши да Влада никада није произвела ниједан системски проблем, али је ријешила неколико великих системских проблема који су се гомилали годинама након рата.

Када је ријеч о Закону о раду, Цвијановићева је рекла да Влада и синдикат анализирају његову примјену, те да је Влада уочила да је неопходно да се поново отвори расправа о овом закону и да се дође до бољих рјешења, разумијући и потребе послодаваца и других људи у друштву.

"Није ми познато када ће доћи до измјена Закона о раду, али је битно да се то законско рјешење анализира", напоменула је премијер Српске.

Цвијановићева је рекла да ће састанак у вези са општим колективним уговором бити заказан у наредне три седмице на захтјев синдиката.

Она је подсјетила да је Влада раније донијела одлуку о повећању пензија водећи рачуна да се не угрози систем у износу од 11,5 одсто, те најновију одлуку о повећању пензија од пет одсто, која је већ реализовано у износу од три одсто за шта је потребно обезбиједити додатних 30 милиона КМ, док Влада у задња три мјесеца ове године за пензије издваја 7,5 милиона КМ више него што је било планирано да се за то издвоји у овој години.

"Приоритет Владе је да стварамо претпоставке за побољшање материјалног статуса свих категорија у Републици Српској, а што се прије свега односи на развој привреде и реалног сектора", истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о преговорима са ММФ-ом, Цвијановићева је рекла да ће представници ММФ-а, који траже смањење плата, сутра имати поново разговоре са представницима Владе.

"Влада брани став и одбранићемо га да плате остану на садашњем нивоу, истичући да је политика Владе да се фонд плата неће се за сада повећавати, али ни смањивати", навола је Цвијановићева.

Она је рекла да је приоритет Владе раст БДП-а и да макроекономски показатељи Српске буду добри, да се убире довољно прихода да се постигне потпуна стабилност.

"Ми разумијемо став синдиката да треба да се повећају плате, али при том не треба да угрозимо аранжман са ММФ-ом. ММФ је задовољан да о том питању у Српској постоји дисциплина, али се тај фонд на другим нивоима власти повећава", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Српска мора имати већи раст од 3,2 одсто који је недовољан да би се на тржишту рада, у погледу броја запослених и висини примања, то могло осјетити.

"Наш циљ је да раст иде у континуитету и ми у наредних неколико година морамо да пређемо 4,5 одсто", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске је рекла да је доношење закона о акцизама на нивоу БиХ претпоставка за многе ствари, али да ће, нажалост, његово доношење морати чекати неко друго и боље вријеме.

Она је додала да су консултације протекле у конструктивној, доброј и лежерној атмосфери.

"Било је незамисливо да прије годину-двије дана улазимо у нову буџетску годину, а да ће бити измирена сва дуговања у пољопривреди", нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић очекује да ће Влада, као партнер, заједно са Унијом удружења послодаваца Републике Српске учинити максимум да коначно буду ријешена два горућа проблема за све раднике – питање потписивања општег колективног уговора и повећање најниже плате која би требало да износи 50 одсто од просјечне плате у Републици Српској.

"Очекујемо повећање плата у реалном сектору јер су најниже плате у том сектору", истакла је Мишићева.

Она је рекла да синдикат тражи повећање накнада за вријеме незапослености, те измјене Закона о раду у смислу да питање колективног уговора треба јасно да буде позиционирано у складу са Уставом Републике Српске тако да се зараде у реалном сектору искључиво могу уређивати колективним уговором, а не правилником о раду који даје могућност несавјесним послодавцима да манипулишу на штету радника.

Мишићева је рекла да синдикат очекује да ће Влада у наредних 10 дана на наредном састанку имати одговоре на њихове захтјеве, те да ће у зависности од тих одговора синдикат заузети став о овим кључним документима.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: