ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/12/2017

ДОНЕСЕН ПРАВИЛНИК О ОДОБРАВАЊУ ГАРАНЦИЈА ПО ГАРАНТНИМ ЛИНИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске је, у функцији Скупштине акционара Гарантног фонда Српске, донијела Правилник о одобравању гаранција по гарантним линијама.

 


Овим правилником утврђују се врсте гарантних линија, намјена и сврха, корисници, каматне стопе, трошкови, премија за ризик, накнада и провизија, максимална висина и рок издавања гаранција, поступак и начин издавања гаранције, те остала питања од значаја за давање гаранција по гарантним линијама од Гарантног фонда Републике Српске.

Правилником се омогућава усклађивање активности Гарантног фонда Републике Српске са исказаним потребама правних субјеката којима гаранција Гарантног фонда Републике Српске служи као додатни инструмент обезбјеђења, као и исказаног интереса банака и других финансијских посредника за флексибилнијим и једноставнијим приступом гаранцијама као једном од инструмената обезбјеђења њихових пласмана.

Самим тим Гарантни фонд Републике Српске на још један начин ствара могућност да у цијелости оствари своју мисију и циљеве функционисања предвиђене Законом о Гарантном фонду, који су садржани у остваривању општег интереса израженог у пружању подршке развоју предузетништва и олакшавању приступа финансијским средствима потребним за обављање дјелатности пословних субјеката, као и много активнију улогу на финансијском тржишту Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је на данашњој сједници донијела одлуку о потврђивању ранг-листе за финансирање пројектних приједлога по приоритетним областима финансирања, по основу Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Републици Српској за подношење приједлога пројеката за додјелу средстава из финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 2017/2018.

По основу јавног позива, који је расписала Инвестиционо-развојна банка, стигла је укупно 51 пројектна апликација.

Пројектни одбор разматрао је ранг-листу те се, с обзиром на квалитет достављених пројектних апликација, опредијелио да предложи Влади Српске доношење одлуке којом се потврђује финансирање укупно осам пројектних приједлога, и то општина Власеница, Рогатица, Челинац и Брод, у оквиру Приоритетне области један, те општина Калиновик, Шипово, Мркоњић Град и Јавне установе Агенција за мала и средња предузећа Требиње, кроз Приоритетну област два.

Укупна вриједност грант компоненте претходних пројеката износи 660.534 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је данас и информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на питања из Упитника Европске комисије.

Влада је сагласна са технички финализованим одговорима на Упитник Европске комисије за Поглавље 10 - Информационо друштво и медији и Поглавље 15 - Енергија.

Влада Српске сагласна је да ови одговори буду упућени на превођење, те захтијева да нацрти преведених одговора буду достављени на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања Европској комисији.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу задужено је да о овом закључку упозна кабинет предсједавајућег Савјета министара и Дирекцију за европске интеграције БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о реализацији мјера и активности из "Акционог плана реализације Стратегије југоисточне Европе 2020 у Републици Српској 2015−2016".

Задужују се републички органи управе да наставе активности на реализацији циљева "Стратегије југоисточне Европе 2020" и мјера и активности утврђених "Акционим планом реализације Стратегије Југоисточне Европе 2020 у Републици Српској 2015-2016" и да о томе редовно извјештавају Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у својству републичког координатора праћења реализације "Стратегије југоисточне Европе 2020".