ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/12/2017

СРПСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ У ОРГАНИМА БиХ ДА ОТКЛОНЕ НЕПРАВДУ

 

БАЊАЛУКА, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да представници Срба у заједничким органима БиХ треба више да се боре и раде на отклањању неправде у вези са захтјевом Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање /МИО-ПИО/ да српски пензионери увјерење о животу попуњавају латиницом и такозваним босанским језиком.

 


Ракуљ је рекао Срни да се прибојава да је ову појаву немогуће исправити јер, како каже, "и наши људи који раде у заједничким органима морају да пишу латиницом ако хоће да им се нешто ријеши".

"Више се морају борити, а нажалост проблем је што та наша политичка борба није јединствена", истакао је Ракуљ.

Он је констатовао да порука Федералног завода да ће обуставити исплату пензија српским пензионерима, који су пензије зарадили у БиХ, а живе у другим земљама, ако увјерење не попуне латиницом, представља кршење људских права.

Ракуљ каже да и ова појава показује да је БиХ кобајаги и немогућа држава.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је захтјев Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање /МИО-ПИО/ да српски пензионери увјерење о животу попуњавају латиницом и такозваним босанским језиком недопустив јер безочно оспорава једном од конститутивних народа БиХ Уставом и законима загарантовану равноправност у употреби језика и писма.

У Федералном заводу МИО-ПИО од српских пензионера који су зарадили пензије у БиХ, а живе у другим земљама траже да увјерење/потврду о животу попуне латиницом и такозваним босанским језиком или им у супротном више неће слати пензије.

Према недавном писању београдске "Политике", Мирко Савић који живи у Београду, а пензију је зарадио у БиХ, до ове године није имао проблем док је потврду о животу на ћирилици слао Федералном заводу МИО-ПИО.

Он је, наводи лист, из Сарајева добио одговор да неће наставити да му шаљу пензију уколико увјерење не пошаље исписано на "босанском језику", латиницом и ијекавицом.

Савић је овај проблем ријешио тако што су му радници Фонда ПИО Србије дали латиничну потврду са интернет сајта Федералног завода МИО-ПИО, коју је попунио према траженом захтјеву из Сарајева.

У Фонду ПИО Србије навели су да инострани пензиони фондови траже од корисника пензије, који имају пребивалиште у другој држави, да им једном годишње достављају потврде о животу како би документовали да су живи.

Потврда може бити овјерена код нотара, али и бесплатно у свим организационим јединицама Фонда ПИО Србије, и то на језику земље у коју се потврда шаље.