ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/12/2017

НЕДОСТАТАК КВОРУМА ОДГОДИО ПОЧЕТАК СЈЕДНИЦЕ

 

САРАЈЕВО, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто одгодила је почетак наставка 54. сједнице за пола часа, због недостатка кворума.

 


Због недостатка кворума, јутрос су одгођене и сједнице Уставноправне комисије овог дома, као и Заједничке комисије за људска права.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас у Сарајеву да настави јутрос прекинуту сједницу расправом о захтјеву Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је сачинио Хрватски народни сабор.

Дом народа усвојио је овај законски акт почетком маја, на приједлог хрватских делегата.

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дому народа ФБиХ и изборима у Мостару.

Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.

Овим законским приједлогом заговара се унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора због ванредних околности.

На основу њиховог приједлога, измјене закона требало би да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавања злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је рано јутрос, по хитном поступку, сет закона о акцизама којим се за 0,15 фенинга повећавају акцизе на биогорива и биотечности, те путарине.

За усвајање закона гласала су 22 посланика, против је било 20, а уздржаних није било.

За Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода, те Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Против закона били су чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, СДП-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар, те посланици БПС-а Заим Бацковић и А-СДА Јасмин Емрић.

Модификовани приједлог сета закона о акцизама са пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара.

Сједница је прекинута нешто иза 4.00 часа, а предсједавајући Представничког дома Борјана Кришто заказала је наставак за 10.00 часова. /наставиће се/об/љч/аљ/фото