ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/12/2017

КВОРУМ ОБЕЗБИЈЕЂЕН, СЈЕДНИЦА ПОЧЕЛА

 

САРАЈЕВО, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ настављена је након што је обезбијеђен кворум.

 


Представнички дом требало би да у наставку 54. сједнице расправља о захтјеву Дома народа да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је сачинио Хрватски народни сабор.

Дом народа усвојио је овај законски акт почетком маја, на приједлог хрватских делегата.

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дому народа ФБиХ и изборима у Мостару.

Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.

Овим законским приједлогом заговара се унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора због ванредних околности.

На основу њиховог приједлога, измјене закона требало би да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавања злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је рано јутрос, по хитном поступку, сет закона о акцизама којим се за 0,15 фенинга повећавају акцизе на биогорива и биотечности, те путарине. /наставиће се/об/љч/љљ/фото