ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/01/2018

НЕМА ДЕЈТОНА ДВА - ВЕЛИКИ ИНТЕРЕС ЗА ОДБРАМБЕНУ ИНДУСТРИЈУ СРПСКЕ

 

Војска Србије интензивно се опрема, купује најсавременија средства борбене технике, обучава своје људе и води рачуна да се побољша њихов материјални положај, јер се без људи не може имати снажна армија - наводи министар одбране Србије Александар Вулин.

 


Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин истиче у празничном интервјуу Срни да нема никакве потребе да се мијења Дејтонски споразум и да се не треба играти са тако озбиљним стварима.

"Нема `Дејтона два`, нема `Дејтона три`. Има само Дејтон који је потписан. Дејтон на основу кога функционише БиХ. Дејтон на основу кога постоји Република Српска са јасно одређеним надлежностима, а Србија је гарант тог споразума", наглашава Вулин.

Он наводи став Србије да промјена Дејтона не би побољшала живот у БиХ и понавља да је за Београд прихватљиво све што се договоре три народа и два ентитета.

"Без тога, било ко са стране не би смео ни да покуша да намеће `Дејтон два` или било који други Дејтон. А, ако би се то покушало, наићи ће, сигуран сам, на отпор свих народа и ентитета, па и Србије/ као земље гаранта Дејтонског споразума", наглашава Вулин и поручује:

"Немојте се играти са тако озбиљним стварима. Мир у БиХ за нас је од највишег значаја и учинићемо све да се сачува".

СРБИЈА ВЕОМА ЗАИНТЕРЕСЕОВАНА ЗА ОДБРАМБЕНУ ИНДУСТРИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Говорећи о сарадњи у области намјенске индустрије Србије са Републиком Српском, Вулин наводи да се ради на томе, конкретно сарађује и да је Србија веома заинтересована за капацитете одбрамбене индустрије Српске.

Он напомиње да је недавно имао задовољство да обавијести предсједника Српске Милорада Додика и премијера Жељку Цвијановић о потписивању уговора од 280 милиона динара /више од 2,35 милиона евра/ за ремонт мотора /специјалне намјене/ из Србије у Ваздухопловном заводу "Орао" у Српској и још 70 милиона динара /око 588.00 евра/ у Фабрици специјалних мотора Пале.

"Сматрамо да ту имамо и добре људе и капацитете. Потребна је свака помоћ да се након деценија занемаривања и пљачкашких приватизација и свега што је погодило овај регион све то стави поново у погон и функцију", истиче Вулин и појашњава:

"На конкретним примерима смо у стању да обезбедимо конкретне послове, зараду и све оно што је нама битно. Ово је и начин да кажемо колико нам је стало до Републике Српске и када кажемо да смо спремни да помогнемо Српску на сваки начин - ево, ово је један од тих начина".

О ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА у БиХ

Када је ријеч о злочинима над Србима у БиХ које су починили држављани Србије из Рашке/Санџака бошњачке националности, Вулин је рекао да се Србија бавила свима за које има таква сазнања, без обзира на њихову националност и гдје су злочини почињени.

"То је питање за Министарство правде, али начелно кажем - ко год да је починио било какав злочин, може да рачуна да ће га правда стићи када је Србија у питању", поручује Вулин.

НИКОМЕ НЕ БИХ САВЈЕТОВАО ПРАВЉЕЊЕ ПРОБЛЕМА ЗБОГ ПОЧЕТКА РАДА СУДА ЗА ОВК

Коментаришући могућност безбједносних проблема због почетка рада Суда за злочине терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/, Вулин је рекао Срни да не би смјело да буде таквих проблема, да то никоме не би препоручио, али да ће Србија бити будна и пратити ситуацију.

"То је цивилизацијска обавеза која је морала бити испуњена много раније, тако да је ово само нешто што је морало да се деси. Могуће да постоје елементи који би размишљали у том правцу, али ја то заиста не бих никоме саветовао, нити препоручио. Ми ћемо бити будни", наводи он.

Вулин каже да постоји тренд када је ријеч о приштинским политичарима да, када год се суди било коме са албанске стране, они морају да покушају да пронађу некога на српској страни ко ће прати њихову савјест и биографију.

ИСЛАМСКИ ЕКСТРЕМИСТИ ПОСЕБНА ОПАСНОСТ

Што се тиче пријетњи у региону због везе исламских екстремиста у БиХ, те Рашке и Косова у Србији, Вулин је рекао да се води рачуна о свему што може да буде фактор дестабилизације на овом простору.

"Постоје, чињеница је, и они који религију користе као средство рата и као нешто што може да дестабилизује читав простор. Мигрантска криза је допринела да будемо још буднији и водимо више рачуна управо о таквим фанатицима и екстремистима", напомиње он.

Вулин подсјећа да се највећи број повратника са сиријских ратишта налази на простору Косова и Метохије, а има их у значајном броју и на простору БиХ, те да о тим чињеницама морају водити рачуна сви.

"Ја увек инсистирам да морамо да будемо повезани, да све надлежне службе морају да раде заједно. Међународна заједница мора активно да се укључи око тога. Немојмо заборавити да ми имамо историју верског фанатизма, имамо историју сукоба на верским основама", упозорава Вулин.

Он каже да Србија веома води рачуна о исламском фактору, односно о радикалном исламизму на свим просторима, посебно тамо гдје се враћају повратници са сиријског ратишта и сва сазнања дијели са међународном заједницом и одговарајућим службама, те води рачуна да све у региону буде мирно, сигурно и стабилно.

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ У РЕГИОНУ

Говорећи о снази Војске Србије у односу на друге у Европи, Вулин у интервјуу Срни истиче да се она модернизује и значајно опрема, те да мисли да је са овим нивоом техничке оспособљености без сумње једна од најзначајнијих војски у региону.

"Времена се мењају, колико је војска бивше Југославије била јака говори о томе колико је сачувала државу, коју је морала да сачува. Ова војска /Србије/ ће сачувати своју државу, ако буде било потребно. Ова војска је на понос својој држави", истиче Вулин.

Он наводи да се Војска Србије интензивно опрема, купује најсавременија средства борбене технике, обучава своје људе и води рачуна да се побољша њихов материјални положај, јер се без људи не може имати снажна армија.

"Врховни командант Војске Србије Александар Вучић дао је јасно наређење да хоће јаку и задовољну армију. Јаком је чинимо, а задовољном такође тиме што водимо рачуна о материјалном положају наших припадника", наводи Вулин.

Када је о наоружању ријеч, Вулин напомиње да је Војска Србије већ добила шест најсавременијих "мигова", то је генерација "четири плус", а тако ће бити и када се заврши ремонт и њихова модернизација.

"Идуће године очекујемо и значајно већа средства у области копнене технике, стићи ће још 30 тенкова Т-72, такође модернизованих, стићи ће 30 борбених возила пјешадије.

Већ смо почели да разговарамо о куповини још шест хеликоптера МИ-17, а у току ове године стићи ће и шест најсавременијих лаких Х-145 хеликоптера `ербасових`", закључује Вулин.