ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости27/12/2017

ВИШЕ ОД ОСАМ САТИ БЕТОВЕНОВИХ СИМФОНИЈА ЗА ГИНИСОВУ КЊИГУ РЕКОРДА

 

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Симфонијски оркестар Санктпетербуршке филхармоније, под диригентском палицом Сергеја Стадлера, ушао је у Гинисову књигу рекорда јер одсвирао свих девет симфонија Лудвига ван Бетовена у једном дану, пренијели су руски медији.

 


Медији преносе да је концертно удружење "Петербург-концерт", које је одговорно за овај симфонијски оркестар, примило писмо препоруке руског Одјељења стручњака за Гинисове рекорде.

"Након препоруке руских стручњака, одлучено је да се рекорд призна као званични рекор постављен у Русији. Уредништво вам честита за признање вашег достигнућа, које представља Русе као креативну нацију и, изнад свега, показује креативан менталитет и неконвенционалан приступ презентацији класичне музике", наводи се у писму руских стручњака.

Музички маратон трајао је осам часова и три минута и тако постао "најдужи филхармонијски концерт са програмом састављеним од дјела само једног композитора, који је извео један оркестар под палицом једног јединог диригента", преноси ТАСС.

Концерт је одржан 26. новембра на позорници Државне академске капеле у Санкт Петербургу.

Оркестар ће на Бадње вече, 6. јануара, одржати посебан концерт у Москви, који ће чланови оркестра посветити Русији.