ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура27/12/2017

ПЈЕСМА "ОПЕЛО ЗА ПЛАВУ ГРОБНИЦУ" ПОБЈЕДНИК КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

 

ДОБОЈ, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Пјесма "Опело за плаву гробницу" аутора Саше Мичковића из Крагујевца освојила је прву награду на књижевном конкурсу "Српске голготе 20. вијека", посвећеном Дану сјећања на жртве Добојског логора смрти 1915-1917.

 


Другу награду освојила је пјесма "Молитвеник" аутора Раде Јањушић из Добоја, док је трећепласирана пјесма "Добојски април без прољећа" аутора Радојице Радовића из Цетиња.

Члан жирија Василије Шајиновић рекао је вечерас на књижевној вечери у Центру за културу и образовање у Добоју да је на конкурс било пријављено више од 50 радова 24 аутора из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Он је похвалио квалитет пристиглих радова и изразио задовољство "што је данашња генерација пјесника чврсто везано уз своју домовину и све оно што је пратило стварање Републике Српске".

Књижевно вече на којем су награде и уручене, организовали су Књижевни клуб "Јован Дучић" из Добоја и Центар за културу и образовање.

Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од чега 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу.

Намјера је била стварање тампон зоне која је требало да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.