ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 01/01/2018

ПОТРЕБАН ОДРЖИВ ПРОЈЕКАТ - У ОВОЈ ГОДИНИ ЈОШ КОНКРЕТНИХ РЈЕШЕЊА

 

У оквиру Регионалног стамбеног програма у 2018. години, у око 30 општина у Републици Српској планирана је изградња 370 индивидуалних стамбених јединица, као и изградња десет стамбених зграда са 252 стана, најављује министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш.

 


Разговарао: Миломир САВИЋ

БАЊАЛУКА, 1. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш сматра да су највећа буџетска улагања потребна за одрживи повратак и најављује конкретне пројекте за 2018. годину.

"Није довољно обезбиједити људима само кров над главом да би остали на својим огњиштима - изградњу треба да прати изградња неопходне инфраструктуре, обнова вјерских објеката и друштвених домова, као и запослење, јер се само у том случају може очекивати опстанак људи", истиче Чордаш у интервјуу Срни.

Он је релативно задовољан предвиђеним буџетским средствима за ресорно министарство, која за идућу годину износе девет милиона КМ, и напомиње да су потребе велике.

Чордаш наглашава да су, oсим ових средстава, обезбиједили и донаторска, тако да ће у идућој години имати три своја буџета из ових средстава.

Он подсјећа да је у протеклом рату оштећен и порушен велики број објеката, а процјене су да има још око 150.000 уништених и оштећених стамбених јединица - од тога на простору Српске 65.000, а у Федерацији БиХ око 80.000.

Према његовим ријечима, у БиХ је поднесено око 60.000 захтјева за обнову имовине, од тога у Републици Српској око 30.000.

"Само кроз Регионални програм стамбеног збрињавања урађено је око 110 индивидуалних стамбених јединица, а почела је и изградња зграда у оквиру потпројекта БХ3 - у Приједору 50 станова, Бањалуци 48 станова, Броду 15 станова и Градишки 32 стана", напомиње Чордаш.

У оквиру Пројекта затварања колективних центара ЦЕБ 2, започета је санација зграде старе болнице у Дервенти, која ће бити адаптирана у геронтолошко-социјалну установу са 100 стамбених јединица, као и изградња стамбеног низа са 22 индивидуалне стамбене јединице у Модричи, а у току је и извођење радова у Фочи, гдје ће бити изграђено 20 станова.

"На терену се реализује и Пројекат обнове и реконструкције стамбеног фонда САФ. Кроз редовни програм који се финансира из буџетских средстава Владе Републике Српске, која су годинама уназад једина сигурна средства, настављено је са изградњом инфраструктуре и реализацијом пројеката одрживог развоја", напомиње Чордаш.

Он најављује да ће приоритет у 2018. години бити наставак започетих и реализација нових пројеката.

Када је ријеч о Регионалном програму стамбеног збрињавања, Чордаш каже да је у оквиру Потпројекта БХ3 предвиђен почетак изградње стамбених зграда са укупно 284 стамбене јединице у Бањалуци, Броду, Бијељини, Билећи, Власеници, Градишки, Дервенти, Приједору и Фочи, а укупна вриједност изградње износи 13.027.477 КМ.

Чордаш појашњава да су у току припреме за израду закона о социјалном становању, а формирана је и Радна група на нивоу Владе Републике Српске, те да очекује да тај закон буде донесен у 2018. години.

"Половином 2018. планиран је завршетак зграде у Приједору са 50 станова, те почетак изградње и преосталих зграда планираних овим потпројектом", наглашава он.

У оквиру пројекта затварања колективних центара ЦЕБ 2, у мају 2018. године биће завршена санација Старе болнице у Дервенти, а очекујемо да ћемо и у осталим општинама и градовима увести извођаче у радове у Бијељини, Братунцу, Вишеграду, Градишки, Добоју, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Козарској Дубици, Приједору, Рудом, Сокоцу и Требињу", истакао је Чордаш.

У оквиру Регионалног стамбеног програма у 2018. години, у око 30 општина у Републици Српској планирана је изградња 370 индивидуалних стамбених јединица, као и изградња десет стамбених зграда са 252 стана.

"Такође, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања на простору Републике Српске, имплементацијом пет потпројеката, биће обезбијеђен смјештај за око 1.000 породица", истиче Чордаш.

У припреми је и поступак јавне набавке за израду пројектне документације за изградњу 245 индивидуалних стамбених јединица као завршне активности на припреми два потпројекта БХ5 и БХ6, у оквиру којих ће у Републици Српској бити изграђено 130 кућа и шест зграда са 120 станова.

"Недавно је одржан састанак Управног одбора у Паризу и радује чињеница да су донатори за 2018. годину одобрили за БиХ 26 милиона КМ за изгрању стамбених јединица, што значи да ће Републици Српској припасти 13 милиона КМ", наглашава министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш.

Говорећи о затварању колективних видова смјештаја, Чордаш је рекао да у Републици Српској још постоји седам објеката колективних видова смјештаја, и то - у Градишки, Добоју, Модричи, Вишеграду и Требињу по један, те два у Зворнику, у којима борави 147 породица, односно 299 лица.

Он наводи да су корисници колективних видова смјештаја најугроженија категорија расељених лица и избјеглица, истичући да ће њихово стамбено питање бити ријешено кроз Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2.

"Реализацијом овог пројекта биће стамбено збринуте укупно 694 најугроженије породице кроз 18 потпројеката у 15 градова и општина на простору Републике Српске, и то у Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишки, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом и Вишеграду", наводи Чордаш за Срну.

Он очекује да ће у 2018. години бити започети радови на изградњи 184 стамбене јединице у Добоју, те да ће град Добој испоштовати преузете обавезе како би до 2020. био затворен највећи колективни вид смјештаја у Републици Српској.

"Вриједност овог пројекта за подручје Републике Српске износи 29.178.194 евра, од чега је 18.169.413 евра кредитних средстава Владе Српске, док је 11.008.781 евро допринос локалних заједница. На простору Федерације БиХ и даље постоји 121 колективни центар", закључио је Чордаш.