ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана29/12/2017

УТВРЂЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ОД КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА

 

БАЊАЛУКА, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела којим се уређују услови, поступак и органи надлежни за откривање, одузимање и управљање овом имовином, те међународна сарадња.

 


Основни циљ доношења новог закона је да се на свеобухватан, прецизан и једноставан начин уреде правила поступка унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати и по потреби, привремено или трајно одузети имовина која је проистекла извршењем кривичног дјела или прекршаја, прописаних важећим законодавством у Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Циљ закона је и да се успоставе ефикасни механизми за управљање имовином која је привремено или трајно одузета.

На овај начин се отклањају бројне препреке са којима се у раду сусрећу припадници МУП-а Српске и правосудних институција, Агенција за управљање одузетом имовином, за провођење закона када је ријеч о ефикасном провођењу одредби Кривичног законика Српске, Закона о прекршајима Српске и осталих прописа који јасно прописују да нико не може задржати имовину проистеклу извршењем кривичног дјела и прекршаја која је у несразмјери са законито стеченом имовином.

Влада Републике Српске донијела је данас уредбу којом регулише припајање насељеног мјеста Мишићи насељеном мјесту Милићи на подручју те општине, за шта је Скупштина општине Милићи раније поднијела иницијативу Влади Српске.

Влада је усвојила информацију о спроведеном програму обуке о финансијским инструментима ЕУ у 2017. години и задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да настави са активностима спровођења обука у области европских интеграција и унапређења капацитета Републике за апсорпцију фондова ЕУ.

На сједници су задужени републички органи управе да у свим обукама из области европских интеграција учествују у складу са одредбама Одлуке о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње.